Poprzedni artykuł: Jak wzmocnić odporność dziecka jesienią? Następny artykuł: Poród rodzinny - z siostrą, przyjaciółką czy z doulą?

Błonnik w diecie dziecka - dlaczego jest ważny?

Dziecko,
,
, tagi: dziecko, rozszerzanie diety, dieta dziecka, błonnik
Błonnik pokarmowy jest ważnym składnikiem posiłków małych dzieci. Dlaczego jest tak istotny w ich diecie? Jak działa na organizm maluszka i gdzie go szukać?
Błonnik w diecie dziecka

Jak wynika z badań przeprowadzonych przez Instytut Matki i Dziecka we współpracy z Fundacją Nutricia, zawartość błonnika w diecie aż 52% dzieci w wieku 1-3 lata w Polsce jest zdecydowanie poniżej normy! To oznacza, że małe dzieci spożywają za mało produktów z pełnego ziarna, warzyw czy owoców.

Dlaczego błonnik jest ważny w diecie dzieci i gdzie go szukać? 

Błonnik w diecie dziecka

Błonnik, nazywany włóknem pokarmowym, to mieszanina substancji, która nie ulega trawieniu w przewodzie pokarmowym człowieka. Odgrywa bardzo istotną rolę w procesie trawienia, ponieważ dzięki niemu:

  • reguluje się rytm wypróżnień, a dziecko nie ma problemów z zaparciami,
  • w układzie pokarmowym rozwijają się korzystne bakterie jelitowe (pebiotyki), dzięki którym maluszka nie boli brzuch,
  • z organizmu usuwane są substancje szkodliwe - toksyny i metale ciężkie,
  • następuje mniejsze wchłanianie cholesterolu i trójglicerydów, które w dużym stężeniu są niekorzystne dla zdrowia,
  • zmniejsza się uczucie głodu, a dziecko ma mniejszą ochotę na słodycze.

Dzienne spożycie błonnika po pierwszym roku życia dziecka, zgodnie z najnowszymi normami żywienia, powinno wynosić około 19 g (to np. 300 g zielonego groszku, 110 g fasoli białej lub 250 g malin).

Gdzie szukać błonnika?

  • Najwięcej znajdziemy go w produktach zbożowych - dużo błonnika ma pieczywo pełnoziarniste, płatki owsiane, kasze, ryż, amarantus, proso, tapioka. Sporo jest go również w warzywach i roślinach strączkowych.
  • Jeśli maluch ukończył 6. miesiąc życia, można rozpocząć podawanie zupek zawierających bogate w błonnik warzywa: marchew, korzeń pietruszki, seler, czerwonego buraka, dynię, patisona, brokuły, kalafiora, ziemniaki, a nawet odrobinę fasolki szparagowej.
  • W jadłospisie dziecka powinny też pojawić się bogate w błonnik owoce: maliny, jeżyny, porzeczki, żurawina, agrest – najlepiej w postaci musów, utarte, ewentualnie w formie gęstych soków przecierowych.

Błonnik pokarmowy a napoje

  • Aby maksymalizować efekty działania błonnika i optymalizować eliminację produktów ubocznych przemiany materii, pamiętajmy, że dziecko powinno przyjmować odpowiednią ilość płynów – radzi dr Aleksandra Czarnewicz-Kamińska, specjalista ds. żywienia.
  • Dla niemowląt najlepsza jest woda mineralna niskozmineralizowana i soki przecierowe bez dodatku cukru. Trawienie wspomogą natomiast herbatki ziołowe z koprem, anyżem, rumiankiem i miętą.
  • Posiłki bogate w błonnik to nie tylko trend żywieniowy, ale przede wszystkim prawidłowy rozwój i dobre samopoczucie dzieci, a także zapobieganie chorobom, np. cukrzycy czy miażdżycy.
zdjęcia: Fotolia

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

24 września 2018, 05:26
mamotoja.pl

Nasze propozycje