Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Jak zrobić domowy kisiel dla dziecka? Następny artykuł: Czy da się stworzyć sztukę za pomocą smartfona?

Czym zastąpić mleko krowie w diecie dziecka?

Dziecko,
,
, tagi: alergia pokarmowa, mleko bez laktozy, uczulenie na mleko, alergia na mleko
Jedynym z głównych sposobów leczenia alergii na mleko krowie jest dieta eliminacyjna. Sprawdź 5 sposobów na zastąpienie mleka krowiego w diecie dziecka.

Objawy alergii na mleko 

Alergia na mleko często mylona jest z nietolerancją laktozy, nietolerancja laktozy to zaburzenie ze strony układu pokarmowego spowodowane niedoborem laktazy, alergia na mleko jest nieprawidłową reakcją układu immunologicznego na białka zawarte w mleku.

Wśród objawów alergii na mleko znajdują się:

  • kolka brzuszna
  • refluks żołądkowo-jelitowy
  • wymioty
  • cuchnące biegunki (czasem z domieszką krwi)
  • u dużej części niemowląt można zaobserwować bark przyrostu masy ciała
  • alergie skórne w postaci czerwonej wysypki w zgięciach łokciowych, pod kolanami i na dłoniach
  • u starszych dzieci może pojawić się atopowe zapalenie skóry
  • nawracające zapalenia oskrzeli, gardła i uszu
  • katar sienny
Dziewczynka z mlekiem

Czym zastąpić mleko krowie?

1. Mleko owsiane  

Do zrobienia mleka owsianego potrzebujemy:

  •  200g płatków owsianych
  • 1,5 l gorącej wody

Płatki rozdrabniamy blenderem, wsypujemy do dużego naczynia, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 30 minut. Po upływie 30 minut przelewany zawartość naczynia przez sitko, dociskając łyżką.
Gotowe mleko przechowujemy w lodówce, nadaje się do spożycia przez około 3 dni.

2. Mleko sojowe 

Do zrobienia mleka sojowego potrzebujemy:

  • 400g ziaren soi
  • wodę do moczenia
  • 3l wody do przygotowania mleka
  • cukier np. brzozowy (opcjonalnie)

Ziarna soi wsypujemy do naczynia, zalewamy wodą i pozostawiamy na noc do odmoczenia. Rano wylewamy wodę i płuczemy ziarna wodą. Soję rozdrabniamy blenderem dolewając stopniowo 3l wody. Całość gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Po wystygnięciu przelewamy soję przez sitko wyłożone gazą. Na końcu dodajemy cukier. Gotowe mleko przechowujemy w lodówce.  

mleko sojowe, orzechowe i migdałowe

3. Mleko ryżowe

Do zrobienia mleka ryżowego potrzebujemy: 

  • 100g ryżu
  • laskę wanilii
  • 4 szklanki wody

Ryż z laską wanilii gotujemy około 40 minut. Należy pamiętać, aby uzupełniać wodę która wyparuje. Całość pozostawiamy do ostygnięcia, następnie rozdrabniamy blenderem i przelewamy przez sitko wyłożone gazą. Gotowe mleko przechowujemy w lodówce, nadaje się do spożycia przez około 5 dni. 

4. Mleko kokosowe

Do zrobienia mleka kokosowego potrzebujemy:

  • szklanka wiórków kokosowych
  • 2 szklanki wody

Wiórki zalewamy wodą i pozostawiamy na godzinę-dwie do namoknięcia. Następnie całość delikatnie podgrzewamy do temperatury około 60 stopni i pozostawiamy do wystygnięcia. Płyn rozdrabniamy blenderem i przelewamy przez sitko wyłożone gazą. Mleko przechowujemy w lodówce, przed użyciem należy je wymieszać, bo może się rozwarstwiać. 

5. Mleko orzechowe

Do zrobienia mleka orzechowego potrzebujemy:

  • 2 szklanki orzechów (laskowych, włoskich lub migdałów)
  • wodę do namaczania
  • 4 szklanki wody do przygotowania mleka

Orzechy zalewamy wodą i odstawiamy na minimum 8 godzin. Następnie wylewamy wodę i płuczemy orzechy. Przekładamy orzechy do naczynia i zalewamy 4 szklankami wody. Całość rozdrabniamy blenderem i przecedzamy przez sitko wyłożone gazą. Gotowe mleko nadaje się do spożycia przez 2-3 dni, należy przechowywać je w lodówce.

zdjęcia: Fotolia

Polecany film

Który to tydzień ciąży?


An Error Occurred: Internal Server Error

Oops! An Error Occurred

The server returned a "500 Internal Server Error".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

27 kwietnia 2017, 13:25
babyonline.pl

Nasze propozycje