Jak wzmocnić naturalną odporność dziecka jesienią?
Jesień, to okres w którym nasze pociechy szczególnie łatwo "łapią" infekcje. Nie od dziś wiadomo, że prawidłową dietą można wzmocnić odporność organizmu. Nasz ekspert, dietetyk dziecięcy, Katarzyna Błażejewska przygotowała dla Was 6 przepisów na koktajle wzmacniające odporność. Zaproponowane koktajle są proste w wykonaniu, nie wymagają dużych nakładów finansowych, wzmacniają odporność, a co najważniejsze są smaczne! Można je podać dziecku w ramach drugiego śniadania lub na deser. Koktajle owocowo-warzywne mogą być doskonałą alternatywą dla sztucznych witamin i suplementów, które nigdy nie działają na nasz organizm tak, jak naturalne składniki.
Macie swoje ulubione koktajle?
Zielono mi
- natka pietruszki
- 1 cytryna
- 1 jabłko
- odrobina trawy cytrynowej
- szklanka wody
Koktajl jest bombą witaminy C. Dodatkowo trawa cytrynowa, a w szczególności zawarty w niej olejek eteryczny o nazwie cytral, wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne i antyoksydacyjne.
soSok z kiszonych braków
Do litrowego słoika wrzuć:
- pokrojone w kostkę pół kilograma buraków
- pół łyżeczki soli
- 2 liście laurowe
- ziele angielskie- 2 ziarenka
- przekrojony na pół ząbek czosnku
- skórkę chleba na zakwasie
Wszystkie składniki zalej, do pełna letnią, przegotowaną wodą. Na wierzch połóż mały spodeczek, a na nim kubek z wodą (aby płyn zakrywał zupełnie buraki). Po tygodniu sok z buraków można zlać i przechowywać w lodówce.
Zawarte w nim naturalnie bakterie kwasu mlekowego wspomagają prawidłową mikroflorę jelitową i oczyszczają organizm.
Koktajl z kapusty i jabłka
- 2 jabłka
- 120 g czerwonej kapusty
Wyciśnij sok z kapusty i jabłka.
Kapuście modrej przypisuje się silne działanie przeciwutleniające.
Pom - pa
- 1 pomarańcza
- 1 czerwona papryka
Wyciśnij sok ze składników.
Piorunująca dawka witaminy C szybko i skutecznie wspomoże układ odpornościowy. Naturalna witamina jest znacznie lepiej przyswajalna, niż ta z tabletek, a po nie najczęściej sięgamy, gdy dopada nas przeziębienie.
Barszcz z jarmużem
- 2 liście jarmużu
- pomarańcza
- jabłko
- 50 ml soku z kiszonych buraków
Wyciskamy sok z jarmużu i jabłka w wyciskarce do soków lub w sokowirówce. Dodajemy sok z pomarańczy i kiszonych buraków. Mieszamy.
Kiszone buraki są znane, od wielu dziesięcioleci, jako pokarm wpierający układ odpornościowy, dostarczających cennych witamin, minerałów i antyoksydantów, szczególnie w okresie jesienno – zimowym. Dodatkowo bakterie, które odpowiadają za kiszenie wspierają układ immunologiczny przewodu pokarmowego.
Owocowy jarmuż
- garść jarmużu
- gruszka
- garść fioletowych winogron
- pomarańcza
Zmiksuj wszystkie składniki.
Jarmuż, dzięki zawartej witaminie C, wzmacnia odporność organizmu. W medycynie niekonwencjonalnej powstał nawet dział o nazwie ampeloterapia – leczenie winogronami – mają one tyle właściwości leczniczych i odżywczych. Hamują rozwój nowotworów, obniżają ciśnienie krwi i wzmacniają wrażliwość komórek na insulinę.