Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: "Pluszaki dla edukacji"- wyjątkowa akcja IKEA! Następny artykuł: Pleśniawki u dzieci- wypowiedź eksperta

Jak wprowadzić gluten do diety dziecka?

Dziecko,
,
, tagi: dieta, niemowlę, gluten
W którym miesiącu życia zacząć podawać dziecku gluten? W jakich dawkach? Sprawdź, jak w bezpieczny sposób wprowadzić gluten do diety niemowlaka.

Czym jest gluten?

Gluten to wspólna, umowna nazwa dla białek zawartych w zbożach. Według badań opublikowanych pod koniec 20141 roku zachorowanie na celiakię, chorobę immunologiczną która charakteryzuje się nietolerancją glutenu, jest zależne od genetycznych predyspozycji. Najnowsze zalecenia dotyczące obecności glutenu w diecie dziecka, mówią że powinien być on wprowadzany do jadłospisu malca, tak jak pozostałe produkty uzupełniające.

Kiedy zacząć wprowadzać gluten do diety dziecka?

Ekspert ds. żywienia marki HiPP, Izabela Wójcik informuje, że : "Nowe posiłki, w tym również te zawierające gluten, należy wprowadzić w okresie pomiędzy ukończonym 17. a 26. tygodniem życia dziecka. Rodzice nie muszą w tej kwestii trzymać się sztywnych zasad. Należy jednak pamiętać by robić to stopniowo, wprowadzając pojedynczo każdą nowość i zaczynając zawsze od niewielkich porcji. Takie postępowanie pozwala zaobserwować m.in. czy wprowadzane produkty nie wywołują u maluszka reakcji alergicznych oraz przyzwyczaić malutki organizm do nowych składników w diecie".

karmienie piersią

W jaki sposób wprowadzać gluten do diety dziecka?

Dzieciom karmionym piersią pierwsze dawki glutenu można podawać łącząc je z mlekiem matki. Pół łyżeczki ugotowanej wcześniej kaszy manny należy dodać do odciągniętego wcześniej z piersi mamy mleka, następnie dokończyć karmienie przystawiając dziecko do piersi.

Dzieciom karmionym mlekiem modyfikowanym włączamy gluten w podobny sposób, dodając niewielkie ilości kaszy manny do butelki z mlekiem.

Jeśli po kilku dniach od wprowadzenia glutenu nie zauważymy objawów alergii, można spokojnie włączać gluten do kolejnych dań oraz stopniowo zwiększać jego ilość.

1. Sabine L. Vriezinga, M.D., Renata Auricchio, M.D I et al. “Randomized Feeding Intervention in Infants at High Risk for Celiac Disease” N Engl J Med 2014; 371:1304-1315 October 2, 2014. 

Sprawdź także: Jedzenie i napoje dla niemowląt i dla dzieci

zdjęcia: Fotolia

Zobacz także

Polecany film

Czkawka u dziecka

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

8 grudnia 2016, 23:05
babyonline.pl