Poprzedni artykuł: Czekają nas kolejne bójki w Lidlu? Dyskont sprzedaje przekąski Ani Lew... Następny artykuł: Jaki jest sekret nienagannej figury Ivanki Trump?

To warzywo tuczy, a często jemy je na diecie. Czego należy unikać?

Fitness, , tagi: odchudzanie
To warzywo sprawia, że zamiast chudnąć, zaczniesz tyć. Wszystkie je lubimy, dodajemy do sałatek, a tymczasem okazuje się, że wcale nie powinnyśmy tak ohoczo się nim zajadać...

Każdy, kto był na diecie wie, że wprowadzenie do niej dużej ilości warzyw jest wręcz obowiązkowe dla uzyskania najlepszych efektów. Niestety nie wszystkie służą nam w procesie odchudzania równie skutecznie. Jest jedno warzywo, którego powinnyśmy w tym czasie unikać. A potwierdzają to nowe badania naukowców z Uniwersytetu Harvarda.

Czego nie jeść na diecie?

Mimo że kukurydza jest bogatym źródłem witamin, składników mineralnych i kwasów Omega-3, to na diecie nie jest polecana. Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda w ciągu 20 lat przebadali około 130 tysięcy osób prowadzących dietę. Co każde cztery lata sprawdzali ich dzienniki, z których wyciągali informacje na temat tego, co jedli w ciągu ostatnich siedmiu dniu.

Zobacz także: Ten napój przyspiesza odchudzanie. W 3 dni pozbędziesz się odstającego brzuszka!

Co dwa lata natomiast sprawdzali wagę uczestników eksperymentu. Dzięki temu naukowcy byli w stanie dokładnie określić, co powoduje, że ich podopieczni tyją. Z raportu wynika, że te osoby, które spożywały większe ilości warzyw skrobiowych, jak kukurydza, ziemniaki, groszek, były o wiele bardziej narażone na tycie.

Ze wszystkich tych trzech warzyw, najgorzej na organizm wpływa kukurydza. U każdego, kto ją spożywał, zaobserwowano wahania wagi. Ludzie po prosty zaczynali tyć. Powód?

Kukurydza ma wysoki indeks glikemiczny, który wynosi 65. Dlatego powoduje częste, intensywne skoki cukru we krwi bezpośrednio po spożyciu jej. Energia z tego warzywa uwalnia się bardzo szybko, ale też równie szybko znika. To prowadzi do tego, że zaraz znowu mamy ochotę coś zjeść.

Ale to nie wszystko. To warzywo szkodzi nam z jeszcze jednego powodu. Jak powszechnie wiadomo, kukurydza pochodzi z Ameryki Południowej i jej prawdziwa, naturalna odmiana miała niewysokie IG i sporo cennych właściwości. Ale to, co jest dostępne w Polsce, to odmiana pastewna tej rośliny. Zmodyfikowano ją, aby zwiększyć plony oraz stosować jako paszę dla bydła.

Lubicie kukurydzę? Zauważyliście wahania wagi po nadmiernym spożywaniu jej?

Testuj kosmetyki za darmo!

Jeśli tak samo jak my uwielbiasz testować kosmetyki, koniecznie zapisz się do naszego Klubu Recenzentki. A kiedy już sprawdzisz możliwości swojego kosmetyku, dodaj zdjęcie do Looków Wizażanek i oznacz produkty, które wykorzystałaś do wykonania makijażu, manicure czy fryzury.

zdjęcia: iStock

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

13 listopada 2018, 02:24

Nasze propozycje