Poprzedni artykuł: To dzięki tej diecie Kim Kardashian schudła po ciąży. Można zrzucić na... Następny artykuł: Ta dziewczyna była najgrubszą nastolatką na świecie. W rok zmieniła si...

Jesteś na diecie, ale nie chudniesz? To może być wina tego pozornie zdrowego składnika...

Fitness,
,
, tagi: odchudzanie, olej kokosowy
Mija kolejny tydzień diety, a waga ani drgnie? Ten produkt miał zapobiegać powstawaniu tkanki tłuszczowej, a tymczasem okazuje się, że powoduje jej powstawanie...

Olej kokosowy zawsze znajduje się na półkach ze zdrową żywnością. Reklamowany jest jako zdrowy zamiennik zwykłego oleju roślinnego i często przechodząc na dietę, wiele osób chętnie po niega sięga. Wprowadzając ten produkt na stałe do jadłospisu, zaczynamy go bardziej lub mniej świadomie dodawać do większości potraw.

I dlatego wcale nas nie dziwi, że możesz pomyśleć, że robisz przysługę swojemu organizmowi, gotując jedzenie właśnie na oleju kokosowym. Ale zgodnie z nowymi wytycznymi American Heart Association dania, do których go dodajemy, mogą być równie niezdrowe i tuczące jak masło lub tłuszcz z wołowiny. To wszystko przez rosnący po jego spożyciu poziom złego cholesterolu (LDL)

Czy olej kokosowy jest niezdrowy?

Badania opublikowane w czasopiśmie "Circulation" wskazują, że 72% Amerykanów uważa, że olej kokosowy jest zdrowy. Takie samo zdanie ma zaledwie 37% dietetyków. Lekarze natomiast uważają, że olej kokosowy jest niesłusznie sprzedawany jako zdrowa dla człowieka żywność.

Warto zwrócić uwagę na to, że aż 82% tłuszczów oleju kokosowego stanowią tłuszcze nasycone. Tymczasem masło ma ich 62%, tłuszcz wołowy 50% a smalec 39%. Nadmierne spożywanie ich może prowadzić do rozwoju chorób serca, a nawet do udaru. Z kontrolowanych eksperymentów przeprowadzonych na ochotnikach wywnioskowano, że zwiększył się u nich poziom cholesterolu LDL, czyli tej złej odmiany. Na o wiele lepszej pozycji znajdują się oliwa z oliwek i olej z krokosza bawarskiego

Naukowcy stwierdzili, że olej kokosowy nie różni się znacząco od tego, jak na nasz organizm wpływają masło, tłuszcz z wołowiny lub olej palmowy (który znajduje się na przykład w słodkich kremach). Wszystkie te produktu niemalże jednakowo wpływają na poziom cholesterolu.

Ponieważ olej kokosowy zwiększa stężenie cholesterolu LDL, czyli jednej z przyczyn chorób sercowo-naczyniowych i nie ma dowodów na jego korzystny wpływ na zdrowie, radzimy nie spożywania w nadmiarze oleju kokosowego - napisano w badaniach.

Ogólnie rzecz biorąc, American Heart Association zaleca ograniczenie ilości nasyconego jedzenia. Zamiast tego warto użyć nienasyconych olejów roślinnych, takich jak oliwa z oliwek i olej słonecznikowy. Według naukowców olej kokosowy dużo lepiej sprawdzi się w pielęgnacji twarzy oraz pielęgnacji włosów.

Lubicie olej kokosowy? Też zauważyłyście nagłe problemy z odchudzaniem się podczas włączenie go do diety?

zdjęcia: iStock

Lubisz zapach kokosa? W takim razie zakochasz się w tych produktach:

Polecany film


Zobacz także

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

18 października 2018, 00:15

Nasze propozycje