Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Modnie na siłowni i zajęciach fitness - sprawdź wybrane nowości! Następny artykuł: 5 zdrowych nawyków, które warto sobie wyrobić jesienią

Dlaczego ciągle jestem głodna?

Fitness,
,
, tagi: dieta, odchudzanie, podjadanie, ciągłe uczucie głodu
Znacie te momenty, kiedy pielgrzymki do lodówki zdają się nie mieć końca? Ciągłe uczucie głodu to sprawa nienaturalna, dlatego z całą pewnością musi być coś nieodpowiedniego w Twoim sposobie odżywiania. Zastanówmy się, co to takiego!

kobieta z bananem

Uczucie głodu po jedzeniu

Podstawą racjonalnego odżywiania jest prawidłowo zbilansowana dieta. Odczuwasz głód po posiłku? Być może jest on ubogi w niektóre składniki. Jeśli Twoja dieta polega na wyeliminowaniu tłuszczy, także tych zdrowych, może to być odpowiedź na pytanie, dlaczego nie masz uczucia sytości po zjedzeniu posiłku.

Zgoda, tłuszcz podnosi kaloryczność posiłku, ale jednocześnie zwiększa jego sytość, a w ilości nie przekraczającej 30%, nawet zwiększa efektywność odchudzania. Jeśli w Twojej diecie brakuje zdrowych tłuszczy, włącz do menu ryby, orzechy i awokado, nie zapominając od czasu do czasu także o czerwonym mięsie.

Uczucie ciągłego głodu – nieregularne posiłki

To najpowszechniejsza i najbardziej prawdopodobna przyczyna, dla której nasz organizm uporczywie wysyła sygnał, domagając się jedzenia. Zbyt długie przerwy między posiłkami sprzyjają wzrostowi apetytu. Dzieje się tak w związku z wahaniami poziomu cukru we krwi, zwłaszcza w momencie, kiedy jego poziom się obniża i przychodzi czas na kolejny posiłek.

Jeśli zatem przez pochłonięcie pracą zdarza Wam się zapominać o niektórych posiłkach w ciągu dnia, a organizm nie jest przyzwyczajony do ich regularności, uczucie głodu może w takiej sytuacji towarzyszyć niemal przez cały czas, także od razu po zjedzeniu.

Jesz za małe śniadanie

Posiłki w ciągu dnia powinno się komponować w myśl zasady „śniadanie zjedz jak król, kolację jak żebrak”. Jeśli wraz z pierwszym posiłkiem w ciągu dnia nie dostarczymy sobie odpowiedniej dawki energii, nie tylko trudno będzie nam się skupić na wykonywanych obowiązkach, ale także istnieje ryzyko, że zjemy więcej w ramach kolejnych posiłków, szczególnie na kolację.

Chyba każda z nas ma na swoim koncie przynajmniej jedną nierozsądną dietę, która sprowadzała się do tego, że przez cały dzień usilnie ograniczałyśmy kalorie, a wieczorem wygłodzony organizm instynktownie prowadził nas do lodówki. Jeśli odwrócimy tę tendencję i dzień rozpoczniemy od obfitego posiłku, a kolejne, coraz mniej obfite dania będą prowadziły do lekkiej kolacji, rozwiąże się problem odczuwania głodu.

Nudzę się, więc jem

To bolączka chyba każdego studenta w okresie sesji egzaminacyjnej, kiedy po dokładnym wysprzątaniu wszystkich zakamarków mieszkania, zamiast przystąpić do nauki, dziesięć razy odbywa wycieczkę do lodówki.

Podobnie bywa w weekendy – brak obowiązkowego wyjścia do pracy czy na uczelnię i zaburzenie codziennego rytmu dnia sprawia, że bardziej jesteśmy podatni na podjadanie. Tym ważniejsza staje się wówczas kwestia pilnowania stałych pór posiłków oraz takie zorganizowanie sobie czasu, które nie sprzyja nudzie i rutynie. Kiedy coś się dzieje, nie mamy czasu myśleć o jedzeniu. Stagnacja natomiast sprzyja podjadaniu.

Do nużących zadań najlepiej zasiąść po obfitym i zdrowym posiłku. Wówczas łatwiej skupimy uwagę na tym, co mamy do zrobienia, a uczucie sytości zapobiegnie przeciąganiu naszych myśli w kierunku jedzenia.

Uczucie głodu po jedzeniu – jak mu przeciwdziałać?

Co możemy zrobić, oprócz naturalnie nasuwających się na myśl sposobów, jak prowadzenie zbilansowanej diety, spożywania regularnych posiłków, ograniczenia słodyczy i pilnowania wystarczającej ilości wody w diecie?

Mój sposób na zapobieganie odczuciu głodu w ciągu dnia, to szklanka wody z cytryną i miodem, którą wypijam pół godziny przed śniadaniem oraz szklanka czystej wody na pół godziny przed każdym kolejnym posiłkiem w ciągu dnia. Natomiast pół godziny po posiłku wypijam kubek zielonej, czerwonej lub białej herbaty. W czasie tych 30 minut do mózgu dociera informacja, że żołądek jest już pełny, a herbata skutecznie wydłuża uczucie sytości.

Drugi sposób, to zwiększenie błonnika w diecie. Jeśli tego składnika brakuje w Waszym jadłospisie, spróbujcie włączyć go do diety na próbę przez dwa tygodnie. Błonnik zwiększa uczucie sytości i usprawnia proces przemiany materii. Po takim „okresie próbnym” zauważycie, że uporczywy głód przestał towarzyszyć Wam pomiędzy posiłkami.  

Macie swoje sposoby na radzenie sobie z głodem i podjadaniem?

zdjęcia: Fotolia

Zobacz także

Polecany film

Dieta oczyszczająca na wiosnę

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

7 grudnia 2016, 13:40