Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Premiera autorskiego treningu Anny Lewandowskiej - Karate Cardio Następny artykuł: 6 mitów, w które musisz przestać wierzyć, jeśli chcesz schudnąć

„Lekkie”, „light”, „fit”, 0% tłuszczu lub cukru – czy takie produkty są zdrowe?

Fitness,
,
, tagi: zdrowie, produkty light, zdrowe produkty, zdrowe dania, dieta light, zdrowy cukier
Czym tak właściwie są produkty light i jak się je klasyfikuje? Czy „lekki”, „light” i „fit” oznacza to samo? Sprawdź, czy produkty o zmniejszonej zawartości tłuszczu lub cukru są zdrowe!

Kwestie związane z nazewnictwem i klasyfikacją produktów „light”, czyli produktów „o zmniejszonej zawartości” szczegółowo reguluje rozporządzenie (WE) nr 1924/2006 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 20 grudnia 2006r. w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych.

jogurt kobieta

Co to znaczy, że produkt jest „lekki”?

Zgodnie z rozporządzeniem, oświadczenie, że produkt jest „lekki”, oraz każde oświadczenie, które może mieć taki sam sens dla konsumenta, musi spełniać takie same warunki jak te, które ustalono dla terminu „obniżona zawartość”. Takiemu oświadczeniu musi ponadto towarzyszyć wskazanie na właściwość lub właściwości, które sprawiają, że produkt staje się produktem „lekkim”.

Czym jest produkt „o obniżonej zawartości”?

Produkty o obniżonej zawartości danego składnika można opatrzeć stosownym napisem tylko wówczas, gdy obniżenie zawartości tego składnika wynosi co najmniej 30% w porównaniu z podobnym produktem. Wyjątek stanowią mikroskładniki odżywcze, w przypadku których dopuszczalna jest różnica 10% oraz sól, gdzie dopuszczalna jest różnica 25%.

Zgodnie z rozporządzeniem, czym innym jest produkt o „niskiej”, a czym innym o „zmniejszonej zawartości”.

Produkty light – niska a zmniejszona wartość energetyczna

Oświadczenie, że produkt ma niską wartość energetyczną (oraz każde inne oświadczenie, które może być interpretowane przez konsumenta w ten sam sposób) oznacza, że produkt nie zawiera więcej niż 40 kcal/100g dla produktów stałych lub nie więcej niż 20 kcal/100 ml dla produktów płynnych.

Jeśli chodzi o produkty o zmniejszonej wartości energetycznej, oświadczenie takie może być stosowane tylko wówczas, gdy wartość energetyczna jest zmniejszona o przynajmniej 30 %, ze wskazaniem na cechę lub cechy, które sprawiają, że dany środek spożywczy ma zmniejszoną ogólną wartość energetyczną.

Ową cechą, ze względu na którą można uznać, że dany produkt jest produktem o zmniejszonej wartości energetycznej jest najczęściej obniżenie zawartości tłuszczu lub zastąpienie cukru.

Produkty light – niska zawartość tłuszczu lub cukru

Niska zawartość tłuszczu oznacza, że produkt zawiera nie więcej niż 3g tłuszczu na 100g dla produktów stałych lub 1,5g tłuszczu dla produktów płynnych (oraz 1,8g tłuszczu dla 100ml mleka półtłustego).

Natomiast oznaczenie o niskiej zawartość cukrów jest dla konsumenta sygnałem, że produkt zawiera nie więcej niż 5g cukrów na 100g dla produktów stałych lub 2,5g cukrów na 100 ml dla produktów płynnych.

Czym zastępuje się cukier?

Zmniejszenie zawartości cukru w produkcie wiąże się z koniecznością zastąpienia go innym, słodkim dodatkiem tak, by produkt nie zmienił lub w nieznacznym stopniu zmienił swoje walory smakowe. W tym celu stosuje się sztuczne substancje słodzące, w skład których wchodzą m.in. aspartam i sacharyna. Dzięki temu, że słodziki mają mało kalorii i są nawet stukrotnie słodsze od cukru, do produktów dodaje się ich niewiele, nie powodując tym samym zwiększenia kaloryczności.

W niewielkiej ilości substancje słodzące nie są szkodliwe, ale ich stała obecność w diecie może powodować rozdrażnienie, pobudzenie, problemy z zasypianiem, a także dawać objawy zatrucia.

Czym zastępuje się tłuszcz?

Po obniżeniu zawartości tłuszczu w produktach light również trzeba go czymś zastąpić, by produkt nie stracił swojej konsystencji. Najczęściej jest to woda i zagęstniki, których nie ma konieczności stosowania w pełnotłustych produktach. Dodanie wody powoduje zmniejszenie trwałości produktu, a co za tym idzie, rodzi się potrzeba dodania także substancji konserwujących.

Poza tym, pełnowartościowe produkty pełnotłuste tracą większość właściwości odżywczych, gdyż często zawarte  nich witaminy A, D, E i K są rozpuszczalne w tłuszczach. Przy jego całkowitej eliminacji, np. w żółtym serze, nie będzie możliwe ich przyswojenie.

Uważam, że te produkty, od czasu do czasu mogą troszkę zmniejszyć liczbę kalorii w naszym jadłospisie, ale trzeba bardzo uważać, bo niektóre mogą nawet być bardziej kaloryczne niż "normalne", choć to paradoks. Nie należy jednak nastawiać się, że możemy zjeść, ile chcemy, bo jest to produkt light. Raczej wtedy się przejedziemy na tym.

zielonykotek

Sięgacie w sklepach po produkty typu "light"?

zdjęcia: Fotolia

Zobacz także

Polecany film

Czy pasożyty mogą utrudniać zajście w ciążę

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

11 grudnia 2016, 03:17