Poprzedni artykuł: 5 powodów, dla których warto kupić piłkę gimnastyczną Następny artykuł: 5 koktajli z Ameryki Południowej, które zrobisz w domu

6 warzyw i owoców, które powinnaś jeść ze skórką

Fitness,
,
, tagi: owoce, warzywa
Dokładnie obierasz wszystkie warzywa i owoce? Sprawdź, z którymi lepiej tego nie robić. Wartości odżywcze zawarte w skórkach i tuż pod nią wpływają pozytywnie na nasze zdrowie i wygląd.

Jakie warzywa i owoce jeść ze skórką?

Owoce i warzywa jedzone ze skórką (zwłaszcza te, które jemy na surowo) powinny być jak najświeższe i bez najmniejszych oznak psucia. Co oczywiste, przed jedzeniem należy je dokładnie umyć, by usunąć wszelkie środki chemiczne stosowane w uprawie i transporcie. Najlepiej sięgać po owoce i warzywa ze sprawdzonych źródeł od dostawców z upraw ekologicznych.

Dlaczego warto jeść owoce i warzywa ze skórką?

Skórka to część rośliny, która stanowi warstwę ochronną przed szkodliwym działaniem czynników klimatycznych. W związku z tym pochłania najwięcej energii słonecznej, nadając owocom intensywniejszą barwę. Skórka nierzadko zawiera więcej składników odżywczych niż samo warzywo czy owoc!

Zobaczcie także 6 odpadków, które powinno się jeść

Które warzywa i owoce jecie ze skórką?

zdjęcia: Fotolia

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: tarta z brokułami, szynką i serem


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

30 maja 2017, 03:50

Nasze propozycje