Poprzedni artykuł: Kok kokarda - modne upięcie włosów krok po kroku Następny artykuł: Maski Pilomax Wax bez SLS, SLES, parabenów i silikonów

Jak zrobić klasyczny kok francuski krok po kroku?

Szukasz sprawdzonego sposobu na elegancką fryzurę z klasą? Postaw na klasyczny kok francuski (a'la banan). Jego wykonanie zajmuje dosłownie kilka chwil i sprawdza się w każdej sytuacji! Zobacz jak wykonać to upięcie krok po kroku!

Wiecie już jak zrobić prosty koczek z wypełniaczem oraz efektowny kok w kształcie kokardy, teraz pora na klasykę, czyli elegancki kok francuski (a'la banan)! To upięcie sprawdza się wszędzie tam, gdy wymagana jest odrobina klasy i szyku - formalne spotkania, wieczorne wyjścia, śluby czy imprezy rodzinne.

Najlepiej wygląda na pełnych objętości, długich włosach (co najmniej do ramion). Jeśli Twoje włosy są cienkie, do stworzenia koka użyj specjalnego wypełniacza z grzebieniem (do kupienia np. w sklepach Glitter) lub klasycznego twistera do koków (w sklepach z akcesoriami do włosów).

Zobacz, jak zrobić kok francuski (banan) krok po kroku:

Krok 1:

Zbierz włosy z tyłu głowy. Wsuń grzebień z wypełniaczem w końcówki włosów i zwijaj do wewnątrz, w kierunku skóry głowy - ilość obrotów wypełniacza zależy od długości włosów, dlatego dobrze wcześniej zmierzyć ile razy będziesz musiała obrócić grzebień, aby pewnie przylegał do głowy.

jak zrobić kok francuski

Krok 2:

Umocuj grzebień wsuwając go we włosy tak, by powstał możliwie ścisły kok.

jak zrobić kok francuski

Krok 3:

Delikatnie rozłóż włosy na całej długości wypełniacza, aby szczelnie go przykryły. Podepnij wsuwkami.

jak zrobić kok francuski

Jeśli chcesz stworzyć bardzo elegancką wersję francuskiego koka i masz wprawę w upinaniu włosów, zwijaj je bez użycia wypełniacza w taki sposób, by było widać spiralne warstwy. Prosty kok a'la banan będzie wyglądał efektownie, jeśli ozdobisz go wsuwkami z perełkami lub kryształkami na końcach.

Co sądzicie o koku-bananie? Próbowałyście kiedyś tak się uczesać?

zdjęcia: 123rf, materiały PR

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

21 października 2018, 18:41

Nasze propozycje