Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Julia Kamińska przefarbowała się na blond? Zobaczcie zdjęcie! Następny artykuł: Zapomnijcie już o różowym blondzie! Teraz cały świat farbuje włosy na....

Twoje włosy kruszą się? Wypadają? Oto przepis na... obiad, który przywróci im blask!

Fryzury,
,
, tagi: pielęgnacja włosów, zdrowe włosy, witaminy na włosy
Odżywka, maska, suplementy... Wydaje Ci się, że robisz wszystko, by Twoje włosy były zdrowe? A czasem to, czego najbardziej potrzebują, znajdziesz na talerzu.

Dlaczego Twoje włosy potrzebują witamin? Bardzo często mówi się, że włosy są „martwe”. To prawda, ale dotyczy to tylko tej części, którą widzimy na zewnątrz. Wszystko, co znajduje się pod skórą, jest „żywe”. Są to chociażby ukrwione mieszki włosowe. Tutaj produkowane są także komórki włosowe. W zależności od tego jak działamy na nie od wewnątrz (bo tylko tak możemy), tak nasze włosy będą rosnąć.

Jeśli nie dostarczasz organizmowi odpowiednich witamin, natychmiast to odczujesz. Niedobór mikro i makroelementów powoduje, że włosy stają się łamliwe, suche oraz bez połysku. Kolejną oznaką złej diety jest ich wypadanie. W takich sytuacjach zaczynam w panice zmieniać odżywki, wcierać w głowę ampułki pobudzające porost włosów. I świetnie! Ale to nie wystarczy, jeśli nie zachowasz balansu między minerałami, proteinami, a także kwasami tłuszczowymi w organizmie.

Używki a włosy

Używki a włosy

Sytuacja jest jeszcze gorsza, jeśli nie możesz się na co dzień obejść bez papierosa, pijesz zbyt dużo kawy i nie wyobrażasz sobie weekendu bez drinka. Używki wypłukują witaminy z organizmu. Jeden włos rośnie około 4-5 lat, a w ciągu jednego dnia potrafi nam wypaść około 50-150 włosów. Trudniej jest go zatem „wyhodować”. Problem pojawia się, gdy tracimy ponad 100 włosów dziennie i taki stan trwa kilka tygodni. Warto wtedy sprawdzić, czy wypadanie włosów jest oznaką choroby. Jeśli nie - musisz zadbać, by wlosy byly w lepszej formie. A do tego potrzebne są witaminy.

Witaminy na obiad

Aby pomóc Twoim włosom, przygotowałyśmy obiad, który składa się ze wszystkich najważniejszych dla nich witamin. Co więcej, nie zapłacisz za niego majątku, gdyż większość składników na pewno znajdziesz w kuchennej spiżarni.

Zadbałyśmy o to, aby na talerzu znalazła się witamina A oraz C, które wzmocnią włosy, dzięki czemu nie będą się one łamać i natychmiast zostaną odżywione. Z kolei witamina E zadba o ich prawidłową strukturę.

Witamina H (biotyna) zapobiega  siwieniu kosmyków, dzięki czemu o wiele dłużej będziemy mogły cieszyć się naturalnym kolorem  włosów. Podobnie działa zresztą witamina B5 (kwas pantotenowy), która poprawia ich odcień.

Obiad składa się także z witaminy B1 (tiamina), która jest podstawowym budulcem włosa. Bez niej ani rusz, jeżeli marzysz o długich lokach. Niedobór witaminy B1 może być przyczyną wypadania włosów.

Na talerzu powinna się też znaleźć witamina B6 (pirodoksyna), która bierze udział w podziale komórek włosowych w mieszkach. Jeżeli w naszym organizmie zaczyna jej brakować, to hamujemy porost włosów.

Dzięki witaminie B2 (ryboflawiny) zapobiegniesz powstawaniu łupieżu i wyregulujesz pracę gruczołów łojowych.

Co powinno się więc znaleźć na talerzu, by produkty stworzyły naszą witaminową bombę?

Składniki:

- 6 ugotowanych jajek na twardo,

- 1 surowe jajko,

- 1 mała cebula,

- płatki owsiane,

- olej do smażenia,

- sól i pieprz,

- 1 ugotowany burak,

- garść szpinaku,

- ½ cytryny,

- 1 pomarańcza,

- 1 grejpfrut.

Sposób przygotowania:

Najpierw zajmij się burakiem. Dokładnie go umyj, a następnie ugotuj do miękkości. Obierz buraka ze skóry i pokrój plastry (nie za cienkie).

Następnie ugotuj jajka, wystudź je w zimnej wodzie, obierz z łupin i pokrój w kostkę lub przeciśnij przez kratkę. Do masy dodaj do surowe jajko, a następnie dopraw solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wymieszaj.

Z masy formuj małe kulki, które następnie obtocz w płatkach owsianych. Kładź je na rozgrzanej patelni, delikatnie przygniatając, aby utworzyć kotlety. Usmaż je na złoto-brązowy kolor

Umyj szpinak, oderwij ogonki i skrop go sokiem z cytryny. Ułóż szpinak na talerzy, połóż na nim buraka i polej odrobiną oliwy z oliwek. Do tego kotlety jajeczne.

Wyciśnij sok z jednego grejpfruta i jednej pomarańczy. Obiad gotowy!

Smacznego! :)

zdjęcia: Fotolia

Polecany film

Polki w mieście - Detoksykacja włosów


Zobacz także

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

21 stycznia 2017, 22:48

Nasze propozycje