Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Najprzystojniejsi sportowcy na Olimpiadzie w Rio Następny artykuł: 5 miejsc w Polsce, w których tanio spędzisz weekend

Bądź w kuchni lepsza od babci. Zobacz, jak zrobić idealne ogórki małosolne

Kobieta, , tagi: ogórki małosolne
Polacy kochają ogórki małosolne. Jak przyrządzić te perfekcyjne? Podpowiadamy przepis, który na pewno Was nie zawiedzie!

Sezon ogórkowy trwa w najlepsze. Bardzo lubimy jeść je ze śmietaną jako dodatek do obiadu, chrupać do kanapek i wrzucać do sałatek. Jedzeniu ogórków można tylko przyklasnąć. Zielone warzywa zawierają aż 95 proc. wody, więc idealnie nawadniają cały organizm. To świetny środek oczyszczający i odtruwający, bo przyspieszają wydalanie kwasu moczowego z organizmu. Są przy tym niskokaloryczne (100 g to ok. 15 kcal), pomagają w trawieniu - szczególnie kiszone, znane na całym świecie jako polski specjał - i wspomagają odchudzanie.

Latem na polskich stołach królują ogórki małosolne. Nie należy chyba nikogo przekonywać, że zrobione w domu są o niebo lepsze od kupnych. Najlepiej smakują u babci, która zna wiele przepisów na ich przygotowanie. A może tak spróbujemy zrobić je same i przekonać się, że przygotowanie domowych przetworów nie jest wyższą szkołą jazdy? Wystarczy zaledwie kilka składników, które obecnie znajdziemy niemal na każdym straganie czy sklepie spożywczym.

Idealny przepis na ogórki małosolne:

Przy wyborze ogórków pamiętajmy, że najlepsze do tego przepisu nie powinny mieć więcej niż 12 cm długości.

 Składniki

1,5 kg ogórków

2 l przegotowanej wody

2 płaskie łyżki stołowe soli

3 ząbki czosnku

pół korzenia chrzanu

koper

kilka liści wiśni lub porzeczki

duży słój

Warzywa, koper i liście dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, czosnek obieramy ze skórek. Na dno słoika układamy koper i liście wiśni lub porzeczki, następnie układamy ciasno ogórki. Każdą warstwę ogórków przekładamy ząbkami czosnku i kopru, dokładamy chrzan. Zalewamy ciepłą wodą wymieszaną z solą. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Po dwóch dniach ogórki będą gotowe. Jeśli chcemy przyspieszyć ich przygotowanie, zalejmy je wrzącą, osoloną wodą.

Zobacz także:  Produkty, które wydają się zdrowe, a nie są

Autor: Magdalena Lalik

zdjęcia: Fotolia

Zobacz także

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

17 stycznia 2017, 18:17

Nasze propozycje