Poprzedni artykuł: Wody smakowe o właściwościach antystresowych Następny artykuł: Przepis na muffinki owsiane – idealne na zdrowy lunch w pracy

5 super prostych przepisów na smaczny i tani obiad

Kuchnia,
,
, tagi: przepis na obiad, łatwe przepisy, tanie przepisy
Jeśli jesteście fankami gotowania, lecz czasami nie macie po prostu czasu lub siły na wymyślne potrawy – z pewnością znajdziecie tutaj coś dla siebie!

Kobiety znajdą wyjście z trudnych sytuacji i poradzą sobie świetnie niemal w każdym zadaniu specjalnym. Jednak czasami brak sił okazuje się tak przygniatający, że nawet obiadu nie jesteśmy w stanie zrobić, ale i tak staramy się idąc najmniejszą linią oporu upichcić coś sensownego.

Na ratunek w takich sytuacjach przedstawiamy Wam 5 super prostych przepisów na pyszne dania, na których Wasz portfel z całą pewnością nie ucierpi!

1. Szybki, podsmażony kurczak.

Posiekaj cebulę i kilka ząbków czosnku. Smaż je w oleju (najlepiej kokosowym) aż staną się złociste. Dodaj kawałki kurczaka (najlepiej sprawdzi się pierś) i kilka ulubionych warzyw, np. marchewka, groszek, pieczarki, papryka. Smaż wszystko na niewielkim ogniu, aż kurczak stanie się brązowy. Następnie dodaj małą łyżeczkę masła migdałowego lub orzechowego, sosu rybnego oraz miodu lub syropu klonowego (uwierz, w tej potrawie potrzebujecie odrobinę słodyczy!). Na sam koniec przyprawcie ulubionymi ziołami. I voila! Pyszny kurczak gotowy!

2. Pieczona, biała ryba

Na papierze pergaminowym rozłóż garść pokrojonej cukinii, połóż na nią dowolną, białą, morską rybę. Na wierzch połóż kilka cienkich plasterków pomidora, dopraw kilkoma kroplami cytryny. Obsyp posiekanym czosnkiem, dodaj trochę oliwy oraz soli i pieprzu. Zawiń całość, włóż do piekarnika nagrzanego do ok. 190 stopni i piecz przez 15 minut.

 Nawet nie będziesz musiała zmywać naczyń po tym daniu! :)

3. Sałatka z grzybami shiitake

Jest to niesamowite połączenie grzybów shiitake z kremowym serem. Tak pyszne danie wegetariańskie pozwoli zapomnieć Ci o braku mięsa w menu!

4. Barramundi

Rozgrzej na patelni olej kokosowy i połóż na niej przyprawione solą i pieprzem filety rybne. Smaż przez kilka minut, aż skóra widocznie stanie się chrupiąca, a brzegi ryby będą sprawiały wrażenie gotujących się. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię i pozostawcie na 12 minut. Wyjmij rybę, na patelnię dodaj łyżkę oleju kokosowego i wrzuć kilka dużych garści szpinaku. Można dodać do tego jeszcze kapary. Wymieszaj rybę z zieleniną i voila! Najlepiej komponuje się to ze świeżą posiekaną kapustą, awokado i marchewką :)

5. Pieczony kurczak.

Ten przepis został wypróbowany przez nas i jest świetny!

Życzymy miłego gotowania! 

Najlepsze balsamy do ust do 10 złotych

Polecany film

Robert Harna - krewetki po tajsku


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

27 czerwca 2017, 05:45

Nasze propozycje