Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Sezon grillowy czas zacząć! Pomysły na bezmięsne dania z grilla Następny artykuł: Niezwykle zdobione ciasta zdobywają fanów na całym świecie

13 maja - Światowy Dzień Hummusu

Nowości kulinarne,
,
, tagi: jak zrobić hummus, dzień hummusu, hummus przepis
Czy wy także lubicie się nim zajadać? Jeżeli jeszcze nie miałyście okazji go skosztować, to przedstawiamy wam proste przepisy. Jeżeli już jesteście fanami tej pasty z ciecierzycy, to mamy dla was kilka inspiracji, jak możecie ją podawać.

Hummus to potrawa, która swoje korzenie ma w Libanie. Jest bardzo popularna na Bliskim Wschodzie, ale coraz większą sympatią cieszy się również w Polsce. Jej głównym składnikiem są nasiona ciecierzycy pospolitej. 

Podaje się ją na wiele sposobów, np. jako zimna przekąska jedzona z chlebem, krakersami, pokrojonymi w słupki warzywami, czy macą. Najbardziej znanym przepisem na hummus jest po prostu zmieszanie i zblendowanie ugotowanej i utartej ciecierzycy, oliwy z oliwek, przeciśniętego przez praskę czosnku, soku z cytryny oraz przypraw, np. kminu, jak również pietruszki. Można jednak jeszcze bardziej poeksperymentować ze składem tej pasty. 

Oto przepisy:

Hummus z pieczoną papryką

Składniki:

400 g odcedzonej ciecierzycy
100 g pieczonej czerwonej papryki
ząbek czosnku
1,5 łyżki pasty tahini
3 łyżki soku z cytryny
0,5 łyżeczki mielonego kuminu
sól (na czubku łyżeczki)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne

Zblenduj wszystkie składniki oprócz pietruszki tak, aby powstała gładka, lekko puszysta masa. Gotową pastę przełóż do miseczki i wstaw na co najmniej godzinę do lodówki.

Zobacz także:Wegetariańskie burgery z kaszy jęczmiennej

Hummus z pomidorami

Składniki:

puszka ciecierzycy 
1 ząbek czosnku
75g suszonych pomidorów w oleju+ olej z ich słoika
garść płatków migdałów
szczypta płatków chilli
sól
świeża bazylia

Najpierw zmiksuj ciecierzycę, pomidory, migdały i czosnek. Następnie dodaj olej. Kiedy otrzymasz konsystencję pasty, dopraw ją przyprawami i jeszcze raz zmiksuj. Na koniec dodaj posiekane zioła. 

Jaki jest wasz ulubiony przepis na hummus? 

Zobacz także:  Pieróg gryczany w skórce drożdżowej

Foto: Instagram


Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: wigilijny kompot z suszu

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

7 grudnia 2016, 17:26