Poprzedni artykuł: Sezon grillowy czas zacząć! Pomysły na bezmięsne dania z grilla Następny artykuł: Niezwykle zdobione ciasta zdobywają fanów na całym świecie

13 maja - Światowy Dzień Hummusu

Czy wy także lubicie się nim zajadać? Jeżeli jeszcze nie miałyście okazji go skosztować, to przedstawiamy wam proste przepisy. Jeżeli już jesteście fanami tej pasty z ciecierzycy, to mamy dla was kilka inspiracji, jak możecie ją podawać.

Hummus to potrawa, która swoje korzenie ma w Libanie. Jest bardzo popularna na Bliskim Wschodzie, ale coraz większą sympatią cieszy się również w Polsce. Jej głównym składnikiem są nasiona ciecierzycy pospolitej. 

Podaje się ją na wiele sposobów, np. jako zimna przekąska jedzona z chlebem, krakersami, pokrojonymi w słupki warzywami, czy macą. Najbardziej znanym przepisem na hummus jest po prostu zmieszanie i zblendowanie ugotowanej i utartej ciecierzycy, oliwy z oliwek, przeciśniętego przez praskę czosnku, soku z cytryny oraz przypraw, np. kminu, jak również pietruszki. Można jednak jeszcze bardziej poeksperymentować ze składem tej pasty. 

Oto przepisy:

Hummus z pieczoną papryką

Składniki:

400 g odcedzonej ciecierzycy
100 g pieczonej czerwonej papryki
ząbek czosnku
1,5 łyżki pasty tahini
3 łyżki soku z cytryny
0,5 łyżeczki mielonego kuminu
sól (na czubku łyżeczki)
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne

Zblenduj wszystkie składniki oprócz pietruszki tak, aby powstała gładka, lekko puszysta masa. Gotową pastę przełóż do miseczki i wstaw na co najmniej godzinę do lodówki.

Zobacz także:Wegetariańskie burgery z kaszy jęczmiennej

Hummus z pomidorami

Składniki:

puszka ciecierzycy 
1 ząbek czosnku
75g suszonych pomidorów w oleju+ olej z ich słoika
garść płatków migdałów
szczypta płatków chilli
sól
świeża bazylia

Najpierw zmiksuj ciecierzycę, pomidory, migdały i czosnek. Następnie dodaj olej. Kiedy otrzymasz konsystencję pasty, dopraw ją przyprawami i jeszcze raz zmiksuj. Na koniec dodaj posiekane zioła. 

Jaki jest wasz ulubiony przepis na hummus? 

Zobacz także:  Pieróg gryczany w skórce drożdżowej

Foto: Instagram

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

13 listopada 2018, 17:17

Nasze propozycje