Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Niezwykły pomysł Polaków kochających gotować Następny artykuł: Jak zrobić praliny? Radzą eksperci marki Batida

3 pomysły na szybkie i proste desery, od których nie przytyjesz

Nowości kulinarne,
,
, tagi: dietetyczne desery, dietetyczny deser, fit deser, deser fit
Przed przejściem na niskokaloryczną dietę powstrzymuje Cię jedynie myśl o całkowitym odstawieniu ukochanych słodyczy? Wobec tego mam dla Ciebie dobrą wiadomość – zdrowe odchudzanie nie polega na umartwianiu się i ciągłych wyrzeczeniach! Oczywiście, torty z bitą śmietaną i czekoladowe batoniki nie należą do sprzymierzeńców smukłej sylwetki. Są jednak desery, które możesz pałaszować bez poczucia winy i obaw, że przysporzą Ci dodatkowych kilogramów.

Dietetyczne raffaello

Składniki:

- 1/2 szklanki kaszy jaglanej,

- 1 1/4 szklanki mleka 0%,

- banan,

- wiórki kokosowe,

- 1/2 łyżeczki cynamonu,

- 1/2 łyżki miodu,

- migdały (ok. 15-20 szt.).

Kaszę ugotuj z miodem i mlekiem (czas podany jest na opakowaniu). Do ugotowanej kaszy dodaj banana, cynamon i wiórki. Następnie zblenduj składniki na gładką masę. Kiedy wystygnie, lep z niej kuleczki, do środka wkładając migdał bez skórki. Powstałe pralinki obtocz w wiórkach kokosowych.

Lekki mus czekoladowy

Składniki:

- 80g gorzkiej czekolady ,

- 1 jajko,

- 1 białko ,

- 1,5łyżki ksylitolu,

-  40 ml mleka 0,5%.

Jajka dobrze umyj i sparz wrzątkiem. Czekoladę połam na kawałki, a następnie rozpuść w kąpieli wodnej. Białka ubij na sztywną pianę. Do czekolady dodaj podgrzane mleko oraz ksylitol i dobrze wymieszaj (mleko lepiej dodawać partiami). Następnie do masy dodaj żółtko i znowu wymieszaj. Do rozpuszczonej czekolady dodaj połowę ubitych białek, lekko wymieszaj, a następnie dodaj drugą część piany. Gotowy mus (będzie w wersji płynnej) wlej do 2-3 naczyń i odstaw na do lodówki na ok. 2 godziny.

Jogurtowa panna cotta

Składniki:

- 330g jogurtu naturalnego,

- 2 łyżki ulubionego dżemu bez cukru,

- 2 łyżeczki żelatyny,

- łyżka ksylitolu,

- świeże owoce sezonowe (np. borówki amerykańskie, truskawki, maliny).

Żelatynę rozpuść w 50ml ciepłej wody. Do miski wlej jogurt, dżem, ksylitol, ostudzoną żelatynę i zmiksuj na gładką masę. Przelej ją do silikonowej foremki i odstaw do lodówki na 5-6 h. Po upływie tego czasu foremkę zanurz na chwilkę w gorącej wodzie, następnie wyłóż deser na talerzyk. Posyp świeżymi owocami lub polej musem powstałym z owoców zmiksowanych z odrobiną ksylitolu.

Smacznego! :)

Sprawdź także: Zatrzymanie wody w organizmie - objawy

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: parówki w cieście francuskim


Zobacz także

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

16 stycznia 2017, 16:02

Nasze propozycje