Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Co zabrać ze sobą na drugie śniadanie? Następny artykuł: 4 sprawdzone przepisy na jesienne dipy do warzyw

6 błędów, które prawdopodobnie popełniasz przy robieniu domowej pizzy

Nowości kulinarne,
,
, tagi: domowa pizza
Od tej wymarzonej i idealnie chrupkiej dzieli nas tak niewiele. Dobrze wyrobione ciasto, ser, sos i dowolne składniki. Chcesz zaserwować pizzę jak z włoskiej pizzerii? Przedstawiamy, jak uchronić się przed najczęstszymi błędami, które mogą zepsuć każdą pizzę!

ciasto na pizzę

Rozwałkowywanie ciasta zbyt cienko

Jeżeli jesteś fanką chrupiącej pizzy na cienkim cieście, prawdopodobnie niejednokrotnie zmierzyłaś się z tym problemem. Rozwałkowując ciasto zbyt cienko, ryzykujemy, że się rozleci lub - co najczęstsze - nie dopiecze się wystarczająco.

By uzyskać idealne ciasto, rozwałkuj je na grubość ok. 7-8 mm, nie mniej. Podczas tej czynności zwróćmy uwagę, by masa nie była lekko prześwitująca, co sprawiłoby, że nie utrzyma składników, które na niej ułożymy.

Zbyt dużo sera

Ciągnący, rozpływający się w ustach ser, to nieodłączny składnik ulubionej pizzy. Mozzarella, pecorino czy kozi - każdy z nich w przesadnej ilości sprawi, że ciasto będzie ociekało tłuszczem, dominując resztę.

Najlepsza ilość to taka, która lekko przykrywa pomidorowy sos. Będzie to idealna baza dla pozostałych składników pizzy.

domowa pizza

Przesadne bogactwo składników

Im więcej, tym lepiej - nierzadko stwierdzenie to towarzyszy nam przy wyborze różnorodnych składników. Należy jednak pamiętać, że za każdym razem, gdy zwiększamy ich liczbę, istnieje ryzyko, że brzegi ciasta przypalą się, a środek ciasta będzie mokry, z widmem zakalca w tle.

Podczas kolejnych przygotowań ograniczmy się do maksymalnie 3 lub 4 składników, które idealnie będą ze sobą współgrać.

Surowe składniki

Brokuły zbyt twarde, a mięso surowe? Częstym błędem popełnianym przy dodawaniu niektórych składników jest zapominanie o ich wcześniejszej obróbce. Mimo wysokiej temperatury, czas wypieku pizzy może okazać się zbyt krótki do uzyskania idealnej miękkości lub stopnia wysmażenia.

Podsmażenie mięsa na patelni, czy zblanszowanie niektórych warzyw, zapewni idealnie przygotowaną pizzę.

Pieczenie w wyższej temperaturze sposobem na domowa pizzę jak z pizzerii

Twoja pizza znów wyglądała na wypieczoną, a po przekrojeniu pojawiło się rozmiękłe, nieapetyczne ciasto? Winę za to ponosi zbyt niska temperatura, mimo wydłużenia czasu pieczenia. Im wyższa temperatura, tym bardziej rumiane i chrupkie ciasto z zewnątrz oraz puszyste i delikatne w środku. Jeśli używamy elektrycznego piekarnika do wypieku pizzy, warto pamiętać, by temperatura nie spadła poniżej 220 stopni Celsjusza. Wówczas uzyskamy najlepsze efekty.

Pozwól pizzy schłodzić się

Domowa pizza, prosto z pieca lub piekarnika, kusi zapachem od pierwszych sekund po wyjęciu. Z uwagi na tę pokusę, być może wyda się to nieosiągalne dla wielu z nas, ale pozwólmy pizzy na lekkie schłodzenie (ok. 4-5 min), by ser mógł zespolić resztę składników. To niewielkie "poświęcenie" sprawi, że odczujemy znaczną różnicę w smaku, gdy pierwszy kawałek ucieszy nasze podniebienie.

Zobaczcie także, jak zrobić pizzę jajeczną!

W jaki sposób przygotowujecie swoją domową pizzę?

zdjęcia: Fotolia

Zobacz także

Polecany film

Kuchnia Anny Jurksztowicz - surówka z białej kapusty

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

8 grudnia 2016, 21:01