Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Jak zrobić chrupiące i pyszne gofry? Następny artykuł: Proste ozdoby świąteczne, które wykonasz sama

5 częstych błędów popełnianych podczas smażenia

Nowości kulinarne,
,
, tagi: smażenie
Smażenie, zwłaszcza w głębokim tłuszczu, uchodzi za najbardziej niezdrową formę obróbki termicznej jedzenia. Czy możemy zrobić coś, by tak przygotowywane potrawy były zdrowsze? Owszem, powinnyśmy wystrzegać się błędów powszechnie popełnianych podczas smażenia. Sprawdź, czego unikać!

patelnia

Niewłaściwy tłuszcz

Wybór odpowiedniego tłuszczu do smażenia to sprawa kluczowa przy przygotowywaniu potraw na patelni. Nie każdy jego rodzaj nadaje się bowiem do obróbki jedzenia przy zastosowaniu wysokiej temperatury. Należy pamiętać, że do smażenia używamy smalcu, klarowanego masła, oliwy z oliwek oraz olejów rzepakowego lub kokosowego. Smażenie na innych olejach, jak m.in. słonecznikowy, lniany, z pestek winogron czy z pestek dyni, w zetknięciu z wysoką temperaturą, powoduje wydzielanie szkodliwych dla zdrowia związków. Te oleje nadają się najlepiej do spożywania na zimno.

Smażenie na zimnym tłuszczu

Po pierwsze, to niewłaściwa technika smażenia powodująca, że większość w ten sposób przygotowywanych dań jest po prostu niesmaczna. Po drugie (i gorsze!), takie smażenie powoduje, że potrawy wchłaniają więcej tłuszczu, stając się tym samym mniej zdrowe. Patelnia i olej lub inny tłuszcz powinny być mocno rozgrzane przed położeniem na nich produktów.

Smażenie na dużym ogniu

Choć czasami, kiedy inne składniki dania są już gotowe, bardzo chciałybyśmy przyspieszyć smażenie, zwiększenie płomienia pod patelnią na niewiele się zda. Może jedynie zaszkodzić. W żaden sposób nie przyspieszy to podgrzania potrawy w środku, a z pewnością spowoduje przypalenie na powierzchni, czyniąc danie gorzkim, niesmacznym i przede wszystkim niezdrowym.

Zobacz także, po czym poznać, że olej nie nadaje się do smażenia

Za dużo tłuszczu

Problem ten dotyczy zwłaszcza potraw, które chłoną tłuszcz jak gąbka, czyli wszelkiego rodzaju dania w panierkach lub placki i racuchy. Co naturalne, im mniej tłuszczu użyjemy, tym mniej przeniknie go do potrawy. Warto zatem porcje oleju odmierzać łyżką, bo wlewanie na patelnię bezpośrednio z butelki grozi użyciem tłuszczu w zbyt dużej ilości. Dzieje się tak szczególnie, gdy spieszymy się z natłuszczaniem patelni pomiędzy kolejnymi naleśnikami czy plackami. Warto także zaopatrzyć się w sylikonowy pędzel do rozprowadzania oleju na patelni.

Uszkodzona patelnia

Jeśli nasza aluminiowa czy teflonowa patelnia ma uszkodzenia na powierzchni, powinnyśmy ją bezwzględnie wyrzucić. Badacze przekonują, że substancje wykorzystywane do produkcji teflonu mają właściwości rakotwórcze. Pamiętać należy zatem, że o patelnię powinno się odpowiednio dbać, by nie powodować zarysowań. Po każdorazowym użyciu, powinna zostać natłuszczona i w taki sposób przechowywana. Chyba nie trzeba wspominać, że do przewracania i mieszania jedzenia zaleca się używanie drewnianych lub sylikonowych narzędzi, by zminimalizować ryzyko uszkodzenia.

Wypróbuj także przepisy na ciasta z patelni!

zdjęcia: Fotolia

Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: babka-zebra na Boże Narodzenie

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

4 grudnia 2016, 11:14