Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Tort makowy z masą kokosową Następny artykuł: Menu bez glutenu

Oryginalna tajwańska bubble tea

Pierwszy na świecie bar Bubbleology został otwarty w zeszłym roku w sercu wyznaczającego trendy londyńskiego Soho. Od swojej premiery jest tłumnie oblegany przez najbardziej stylowe środowiska – fashionistów oraz osoby, które lubią eksperymentować z nowinkami kulinarnymi. Teraz ma szansę stać się najmodniejszym zjawiskiem również w Polsce! Już 20 kwietnia wybierz się do baru Bubbleology przy ul. Chmielnej 26 w Warszawie i spróbuj oryginalnej tajwańskiej bubble tea.

Bubbleology

Co to jest bubble tea?

Początki bubble tea to lata osiemdziesiąte ubiegłego wieku. Dziś trudno uwierzyć, że swoją karierę zaczęła jako napój sprzedawany na straganie na nocnym bazarze w Tajpej (obecnie istnieje ponad 8000 barów serwujących bubble tea i to na samym tylko Tajwanie). Wkrótce potem bubble tea stała się absolutnym przebojem także w Nowym Jorku, Los Angeles, Kanadzie, Australii i całej Azji.

Bubble tea to drink przygotowywany na bazie naturalnej, czarnej lub zielonej, herbaty z dodatkiem pysznych aromatów owocowych lub mleka oraz umieszczonych na dnie wyjątkowych perełek tapioki. Perły tapioki (zwane pieszczotliwie „Boba”) przypominają w smaku żelowe misie; zawierają przepyszną nutę karmelową, a do tego przenikają smakiem samej herbaty. Bubble tea można podawać na ciepło lub zimno w przezroczystych opakowaniach, dzięki czemu „Boba” są wyraźnie widoczne na dnie kubka.

Kubki z bubble tea są szczelnie zamykane za pomocą specjalnego plastikowego wieczka, które skutecznie zapobiega wylewaniu się napoju. Dlaczego? Na Tajwanie bubble tea najczęściej zamawiana jest na wynos, a następnie przewożona na skuterach. Bubble tea podawana jest z kolorową szeroką słomką, która pozwala z łatwością smakować znajdujące się na dnie kubka perełki tapioki.

Obsługa Bubbleology, zwana „bubbleologami” (specjalistami ds. przyrządzania bubble tea) ubrana jest w zabawne laboratoryjne outfity z napisem „bubbleolog”. Warto tu podkreślić, że zespół tworzący Bubbleology szkolony był przez mistrzów bubble tea z Londynu. Dzięki temu, stołeczna ekipa zdobyła szeroką wiedzę na temat precyzyjnej sztuki przygotowania napoju, którego sekret smaku tkwi w dokładnym doborze i odmierzeniu składników, utrzymaniu ich właściwej temperatury oraz sposobie podania.

Bubble tea przygotowana w warszawskim barze Bubbleology w wersji medium kosztować będzie 12,90 zł., a wersji large  – 14,90 zł.

zdjęcia: materiały PR

Zobacz także

Polecany film

Imbirowy napar - Joanna Bielak

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

6 grudnia 2016, 15:13