Poprzedni artykuł: Pyszny i aksamityny Szybki budyń od Delecty Następny artykuł: Koktajle owocowe

Przepis na wegeburgery z kaszy jęczmiennej

Burgery podbiły Polskę. Chętnie zajadają się nimi i starsi i młodsi smakosze. Nie tylko chętnie jemy je na mieście, ale też przygotowujemy je w domu, na wiele sposobów. Burger z kaszy jęczmiennej z dodatkiem karmelizowanej cebulki będzie nie tylko pyszny, ale i zdrowy.

burgery wegetariańskie

BURGERY Z KASZY JĘCZMIENNEJ

4 porcje

czas przygotowania: 40 minut do 1 godziny

KOTLETY

1 torebka kaszy jęczmiennej z soczewicą z serii Dania Babci Zosi firmy SyS

1 jajko

ok 5 łyżek bułki tartej

sól

pieprz

KONFITURA Z CEBULI

500g czerwonej cebuli

2 łyżki oleju

sól

100 ml czerwonego wina

3 łyżki octu balsamicznego

2-3 łyżki cukru

pieprz

SOS

opakowanie greckiego, gęstego jogurtu (ok 200g)

2 łyżki pasty sezamowej tahini

sok z 1/2 cytryny

pieprz

sól

łyżeczka sezamu

starty lub posiekany ząbek czosnku

DODATKI

1 duży pomidor

kilka listków sałaty (może być np. rzymska czerwona, lub lodowa)

4 duże bułki

Jedną torebkę kaszy jęczmiennej gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będzie gotowa, odlewamy nadmiar wody a kaszę odstawiamy do wystygnięcia.

Gdy kasza się gotuje, możemy zacząć przygotowywać konfiturę z czerwonej cebuli, którą obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, solimy i smażymy ok. 5-7 minut aż zmięknie. Dodajemy wino i dusimy na małym ogniu 7-10 minut. Gdy wino odparuje dodajemy ocet balsamiczny, cukier i pieprz. Smażymy konfiturę jeszcze ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści a nadmiar płynu odparuje. Jeżeli konfitura zacznie za mocno się przypalać, a cebula nie będzie jeszcze wystarczająco miękka, można dodać trochę wody lub wina.

Gdy kasza już wystygnie, możemy przygotować kotlety. Do kaszy dodajemy jajko, sól i pieprz do smaku i 2-3 łyżki bułki tartej. Resztę bułki wysypujemy na deskę. Z kaszy formujemy 4 duże kotlety, tak by pasowały do naszych bułek. Obtaczamy je w bułce tartej. Możemy je na kilkanaście minut wstawić do lodówki tak by jajko z bułką się związały, będzie nam wtedy łatwiej smażyć kotlety.

W tym czasie przygotowujemy sos do burgerów. Mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę. Gotowy sos przechowujemy w lodówce. Smażymy kotlety. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy z obu stron na rumiany kolor.

Bułki przekrawamy na pół, obie połówki smarujemy sosem, na dolną bułkę nakładamy liście sałaty, plaster pomidora, gorącego kotleta, konfiturę i wszystko przykrywamy bułką.

Smacznego!

zdjęcia: materiały PR

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: chłodnik z botwiny


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

25 lipca 2017, 00:35

Nasze propozycje