Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Pyszny i aksamityny Szybki budyń od Delecty Następny artykuł: Koktajle owocowe

Przepis na wegeburgery z kaszy jęczmiennej

Burgery podbiły Polskę. Chętnie zajadają się nimi i starsi i młodsi smakosze. Nie tylko chętnie jemy je na mieście, ale też przygotowujemy je w domu, na wiele sposobów. Burger z kaszy jęczmiennej z dodatkiem karmelizowanej cebulki będzie nie tylko pyszny, ale i zdrowy.

burgery wegetariańskie

BURGERY Z KASZY JĘCZMIENNEJ

4 porcje

czas przygotowania: 40 minut do 1 godziny

KOTLETY

1 torebka kaszy jęczmiennej z soczewicą z serii Dania Babci Zosi firmy SyS

1 jajko

ok 5 łyżek bułki tartej

sól

pieprz

KONFITURA Z CEBULI

500g czerwonej cebuli

2 łyżki oleju

sól

100 ml czerwonego wina

3 łyżki octu balsamicznego

2-3 łyżki cukru

pieprz

SOS

opakowanie greckiego, gęstego jogurtu (ok 200g)

2 łyżki pasty sezamowej tahini

sok z 1/2 cytryny

pieprz

sól

łyżeczka sezamu

starty lub posiekany ząbek czosnku

DODATKI

1 duży pomidor

kilka listków sałaty (może być np. rzymska czerwona, lub lodowa)

4 duże bułki

Jedną torebkę kaszy jęczmiennej gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Gdy będzie gotowa, odlewamy nadmiar wody a kaszę odstawiamy do wystygnięcia.

Gdy kasza się gotuje, możemy zacząć przygotowywać konfiturę z czerwonej cebuli, którą obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, solimy i smażymy ok. 5-7 minut aż zmięknie. Dodajemy wino i dusimy na małym ogniu 7-10 minut. Gdy wino odparuje dodajemy ocet balsamiczny, cukier i pieprz. Smażymy konfiturę jeszcze ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając, aż cukier się rozpuści a nadmiar płynu odparuje. Jeżeli konfitura zacznie za mocno się przypalać, a cebula nie będzie jeszcze wystarczająco miękka, można dodać trochę wody lub wina.

Gdy kasza już wystygnie, możemy przygotować kotlety. Do kaszy dodajemy jajko, sól i pieprz do smaku i 2-3 łyżki bułki tartej. Resztę bułki wysypujemy na deskę. Z kaszy formujemy 4 duże kotlety, tak by pasowały do naszych bułek. Obtaczamy je w bułce tartej. Możemy je na kilkanaście minut wstawić do lodówki tak by jajko z bułką się związały, będzie nam wtedy łatwiej smażyć kotlety.

W tym czasie przygotowujemy sos do burgerów. Mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę. Gotowy sos przechowujemy w lodówce. Smażymy kotlety. Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy z obu stron na rumiany kolor.

Bułki przekrawamy na pół, obie połówki smarujemy sosem, na dolną bułkę nakładamy liście sałaty, plaster pomidora, gorącego kotleta, konfiturę i wszystko przykrywamy bułką.

Smacznego!

zdjęcia: materiały PR

Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa ziemniaczana

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

9 grudnia 2016, 08:41