Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Nowość: biszkopt w proszku Emix Następny artykuł: Konkurs: Tydzień Restauracji Groupon - wyniki

HIT! Zrób to sama: chipsy z topinamburu

Nowości kulinarne,
,
, tagi: przepisy, zdrowie, przepis, przekąska, chipsy, topinambur
Uwielbiasz chipsy, ale wiesz, że nie możesz sobie na nie pozwalać zbyt często? Mamy dla ciebie pyszny, chrupiący zamiennik, który idealnie nadaje się jako przekąska przed telewizor, a nawet jako dodatek do dania głównego! Zobacz przepis na chipsy z topinamburu!

warzywo topinambur

Topinambur – co to jest?

Topinambur to roślina zwana również słonecznikiem bulwiastym. Jego bulwa jest jadalna, nieco słodka w smaku o wyczuwalnej, orzechowej nucie. Bardziej wprawni smakosze mogą wyczuć w tym warzywie nawet smak… karczocha!

Jak przygotować topinambur? Najlepiej go wcześniej ugotować lub upiec, choć niektórzy twierdzą, że najzdrowszym jest ten surowy. Niezależnie od tego, jak postanowisz przygotować warzywo, pamiętaj, że przed obróbką należy je dokładnie wyszorować szczoteczką i najlepiej – nie obierać (to właśnie tuż przy powierzchni rośliny znajduje się najwięcej witamin). Decydujesz się na gotowanie warzywa? Uważaj, bo z każdą chwilą staje się bardziej słodkie i wyjątkowo łatwo je rozgotować! A może masz ochotę na coś innego... chrupiącego, pysznego? Coś, co można podjadać przed telewizorem lub podać zamiast ziemniaków do obiadu? Jeśli tak – postaw na topinamburowe chipsy!

Chipsy z topinamburu – przepis

Składniki:

  • Topinambur – dowolna liczba bulw;
  • Olej do głębokiego smażenia (ilość uzależnij od topinamburu) – najlepiej wybierz ten ryżowy, który nie pozostawia posmaku typowego dla innych olejów;
  • Sól do doprawienia.
chipsy z topinamburu

Przygotowanie: topinambur dokładnie oczyść i pokrój w cienkie plastry. Olej rozgrzej w głębokim garnku (jego temperatura powinna osiągnąć 180 stopni) i wrzuć do niego plastry warzywa. Smaż przez chwilę na złoty kolor. Wyciągnij na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu. To nie koniec! Teraz czas na pieczenie – wystarczy 10 minut w 120 stopniach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – dzięki temu zabiegowi twoja przekąska będzie smaczna, chrupiąca i nie przesiąknie tłuszczem. Uwaga! W zależności od grubości twoich chipsów, czas pieczenia może ulec wydłużeniu! Życzymy smacznego! :)

Gotowe chipsy możesz podawać z daniem obiadowym lub zajadać się samymi chipsami. A może przygotujesz do nich pyszną salsę?

Wypróbujecie nasz przepis na chipsy z topinamburu?

zdjęcia: 123rf

Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: bogracz węgierski

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

4 grudnia 2016, 00:59