Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Masz w lodówce ketchup? Możesz zrobić z niego pyszne ciasto! PRZEPIS Następny artykuł: Electrolux Taste Center – nowo otwarte centrum kulinarnych inspiracji

Ćwiczysz? Wypróbuj ten prosty przepis na batoniki proteinowe!

Nowości kulinarne,
,
, tagi: przepis, batony, białko po treningu
Przekąska po treningu, która smakuje i wygląda jak batonik, dostarcza solidną porcję białka, jest tania i… możesz ją zrobić sama w 10 minut? To możliwe! Sprawdź nasz przepis!

Kiedy zaczynałam swoją przygodę z siłownią w osłupienie wprawiła mnie cena batoników proteinowych na bazie białka. Smaczna, szybka i wartościowa przekąska okazała się zgubna dla studenckiego wówczas portfela. Szczęśliwie szybko trafiłam w sieci na przepisy na białkowe przekąski. Przez ostatnie lata metodą prób i błędów wypracowałam przepis na batoniki, które nie tylko dają porządnego kopa energetycznego po siłowni, uzupełniają zapotrzebowanie na białko, ale również cudownie wyglądają.

Poniżej znajdziesz przepis na 5 porcji (batoników). Każdy batonik zawiera około 20 g białka, 25 g węglowodanów i 15 g tłuszczy. Jedna porcja to około 300 kcal. Tylko pamiętaj, jest to przekąska potreningowa, nie deser.

Składniki:

  • 100 gram odżywki białkowej (polecam zakup czystego białka wołowego, bez dodatku cukru)
  • 60 gram płatków owsianych
  • 60 gram orzechów, do wyboru:  włoskie, laskowe i/lub pestki słonecznika, dyni
  • 50 gram suszonych owoców (suszone morele i/lub żurawina)
  • 60 gram gorzkiej czekolady
  • 50 ml mleka (u mnie z obniżoną zawartością laktozy)
  • 1 łyżka serka mascarpone

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj suche składniki: orzechy, suszone owoce. Wrzuć do miski.
  2. Do miski dodaj płatki owsiane i białko.
  3. W rondelku roztop połamaną na kawałki gorzką czekoladę. Czekoladę rozpuszczaj na małym ogniu, żeby jej nie przypalić.
  4. Do rozpuszczonej czekolady dodaj mleko i mascarpone. Zadbaj o to, aby zarówno mleko jak i serek mascarpone były w temperaturze pokojowej, w przeciwnym wypadku będzie ci trudno połączyć składniki w jednolitą (i smaczną) masę.
  5. Tak przygotowaną masę odstaw do ostudzenia.
  6. Połącz składniki suche z mokrymi – ugniataj dłońmi tak długo, aż się połączą.
  7. Rozłóż masę w wyłożonej papierem do pieczenia blasze lub w innym, niewielkim pojemniku.
  8. Wygładź i dognieć masę dłońmi.
  9. Pojemnik z ugniecionymi, przyszłymi batonikami wsadź na dwie godziny do lodówki.
  10. Wyjmij pojemnik z lodówki, przewróć do góry dnem i wyjmij masę na suchą deskę do krojenia. Podziel na 5 części.

Voila! Twoje batoniki proteinowe są gotowe!

Teraz wystarczy, że każdą z porcji ozdobisz odrobiną papieru do pieczenia i czerwoną wstążeczką. To poręczny i elegancki sposób na to, aby nie pobrudzić dłoni podczas pałaszowania batonika.:)

Smacznego!

Zobacz także: Sprawdziłyśmy na sobie! odchudzający koktajl z kurkumą jest pyszny i... skuteczny. Mamy przepis!

Foto: materiały własne

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: domowe lody


Zobacz także

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

23 lutego 2017, 06:01

Nasze propozycje