Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: 5 sposobów na włączenie odchudzającego imbiru do diety Następny artykuł: 7 banalnie prostych inspiracji na "straszne" przekąski halloweenowe

3 proste przepisy na dania jednogarnkowe z ziemniakami

Nowości kulinarne,
,
, tagi: ziemniaki, dania jednogarnkowe
Lubisz gotować i jeść, ale zmywanie to dla Ciebie najmniej przyjemna część przygotowywania posiłków? Na szczęście "smacznie i zdrowo" nie musi oznaczać sterty brudnych naczyń. Przygotowałyśmy 3 przepisy na dania jednogarnkowe z ziemniakami, które zainspirują Cię jesienią! Sprawdź!
danie jednogarnkowe

Danie jednogarnkowe z ziemniakami i kiełbasą

Składniki:

  • pół kilo fasolki szparagowej
  • kilogram ziemniaków
  • kilogram kiełbasy jałowcowej lub śląskiej
  • 4 szklanki wywaru warzywnego lub mięsnego
  • 1 cebula
  • puszka kukurydzy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu (w wersji pikantniejszej pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu)

Do dużego rondla lub szybkowaru włóż pokrojoną wcześniej kiełbasę i delikatnie podsmaż wraz z cebulą. Następnie dodaj pozostałe składniki i delikatnie wymieszaj. W przypadku rondla, gotuj potrawę na wolnym ogniu pod przykryciem prze około 30 minut. W przypadku użycia szybkowaru wystarczy 20 minut.

Przepis na danie jednogarnkowe z ziemniakami w wersji wege

Jednogarnkowe posiłki, często kojarzą się z tłustymi, mięsnymi kawałkami. My przygotowaliśmy lekkostrawną i dietetyczną wersję, wykorzystując sezonowe superfoods, czyli jarmuż (sprawdź6 powodów, dla których warto jeść jarmuż).

Składniki:

  • 2 bataty pokrojone w drobną kostkę
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku (posiekane)
  • 2 łyżki masła
  • 6 liści jarmużu (postrzępionych na drobne kawałki)
  • 8 listków szałwii
  • pół szklanki orzechów włoskich
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Na dużej patelni lub garnku roztop masło i podsmaż pokrojone wcześniej w kosteczkę bataty i cebulę. Gdy lekko się przyrumienią, dodaj resztę składników. Co jakiś czas mieszaj delikatnie do momentu, aż bataty zmiękną. Należy uważać, by nie doprowadzić do ich rozgotowania.

danie jednogarnkowe

Dania jednogarnkowe z mięsem i ziemniakami

Sycące danie dla całej rodziny, które zaspokoi głód i rozgrzeje w każde jesienne lub zimowe popołudnie. Przy małym nakładzie pracy zyskamy obiad, który z każdym dniem będzie coraz smaczniejszy!

Składniki:

  • 2 papryki słodkie (pokrojone w plasterki)
  • pół kilograma piersi z kurczaka lub udźców pozbawionych kości (możesz wymiennie zastosować polędwiczki wieprzowe)
  • 2 średnie cebule czerwone (posiekane)
  • pół kilo ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 1/4 kilo pieczarek
  • pół szklanki posiekanej natki pietruszki

Do dużego rondla włóż paprykę, pokrojoną wcześniej w cienkie paski, pieczarki oraz cebulę. Gotuj przez 10 minut. Następnie dodaj pozostałe składniki i gotuj na małym ogniu przez kolejne 20 minut. Mieszaj od czasu do czasu, by uniknąć przypalenia.

Często przygotowujecie dania jednogarnkowe?

zdjęcia: Fotolia

Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: gnocchi

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

9 grudnia 2016, 12:39