Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: WedLove – nowe praliny Wedel Następny artykuł: Zimowe ciasto truskawkowe - przepis

Przepis na walentynkowe ciasto czekoladowe

Jak osłodzić sobie Dzień Zakochanych? Zmysłowym deserem! Zobacz przepis na afrodyzyjne ciasto czekoladowe z owocami!

ciasto czekoladowe

Składniki:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 175 g masła;
  • 4 jajka;
  • 125 g drobnego cukru; 
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego;
  • szczypta soli; 
  • 125 g mąki pszennej;
  • ok. 100 g suszonych moreli (np. Bakalland); 
  • 200 g truskawek lub malin do dekoracji;
  • 50 g orzechów włoskich do dekoracji.

Polewa czekoladowa:

  • 100 g gorzkiej czekolady;
  • 200 ml śmietany 30% lub 36%

Przygotowanie:  połamaną czekoladę należy roztopić razem z masłem w kąpieli wodnej i odstawić do wystudzenia. Jajka ubijać mikserem przez ok. 1 minutę. Cukier zwykły i cukier wanilinowy wymieszać z solą, a następnie powoli  dodawać do jajek, miksując, aż do uzyskania gładkiej masy. Mąkę i proszek do pieczenia wsypać do jajek i wymieszać na małych obrotach. Następnie ostrożnie dodać roztopioną wcześniej czekoladę z masłem. Wymieszać. Na koniec do masy należy dodać suszone, posiekane morele. Ciasto wylać do formy o średnicy 26 cm, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30-35 minut w 180 stopniach.

Przygotowanie polewy: podgrzać śmietanę tak, aby była gorąca, ale nie gotować jej. Dodać czekoladę, wymieszać aż wszystko się rozpuści i powstanie gładka masa. Polewę wylać na ciasto, najlepiej na samym środku – polewa sama rozpłynie się po cieście. Udekorować owocami i orzechami, a następnie odstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Smacznego!

zdjęcia: materiały PR

Polecany film

Kladdkaka - szwedzkie ciasto czekoladowe


Zobacz także

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

25 stycznia 2017, 02:32

Nasze propozycje