Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Rześki smak cytrusów w butelce Następny artykuł: Czerń w nowoczesnym wydaniu - nowa linia noży Fiskars Edge

Dni Grecji w Pizza Hut

Podczas kulinarnej podróży po Europie, która trwa w restauracjach Pizza Hut za sprawą oferty 'Pizze Europejskie', przemieszczamy się znów na południe, tym razem do Grecji. Dni Grecji w Pizza Hut będą trwały do 11 czerwca.
Dni Grecji w Pizza Hut

Tradycja kulinarna Grecji rozwijała się równolegle do jej długiej historii. Ciepły słoneczny klimat i wysokie temperatury powodują, że potrawy greckie są raczej lekkostrawne, obfite w świeże, soczyste owoce i warzywa podawane w rozmaitych postaciach. Stosunkowo mniej popularne jest mięso.

Aby podkreślić tę cechę greckiej kuchni, Pizza Grecja jest pizzą wegetariańską. Dominują na niej warzywa podane w dwojaki sposób: część jest tradycyjnie zapieczona na pizzy, a część podana na niej, w postaci świeżej sałatki śródziemnomorskiej, w skład której wchodzą sałata rzymska, czerwona cebula, papryka, ogórek zielony oraz pomidorki koktajlowe. Grecja słynie także z kilku rodzajów sera, z których największą popularność na całym świecie zdobyła feta. Tradycyjnie produkuje się ją z pasteryzowanego mleka koziego i owczego. Feta może być podawana na wiele różnych sposobów. Doskonale smakuje na ciepło w różnego rodzaju zapiekankach lub jako farsz do mięs czy ryb. Na zimno pokrojona w kostkę, stanowi koronny składnik sałatki greckiej. Dlatego też w Pizza Hut feta uzupełnia zestaw świeżych warzyw podanych na wierzchu Pizzy Grecja.

Kolejnym znakiem rozpoznawalnym Grecji są oliwki i oliwa z oliwek. Właściwie każde danie można zjeść z dodatkiem świeżej oliwy. Grecy używają jej zarówno do sałatek, jak i do polewania dań podawanych na ciepło czy zakąsek. Podobnie oliwki, które stanowią ulubiony składnik kuchni greckiej. Podczas Dni Grecji Goście restauracji będą mogli skosztować przystawki złożonej z najbardziej rozpoznawalnych składników greckiej kuchni: sera fata i zielonej oliwki zakrapianych oliwą.

Tradycja stołowania w Grecji, w przeciwieństwie do innych krajów Europy, nie wypracowała żadnego porządku, w jakim podawane są potrawy. Niejednego obcokrajowca zdziwić może, że na stole za jednym razem pojawiają się przystawki, zupy, dania ciepłe oraz niezliczona ilość dodatków i sosów, spośród których chyba najbardziej znany jest tzatziki (to także jeden ze składników Pizzy Grecja). Grecy uwielbiają łączyć smaki, próbować to tego, to owego i dzielić się smakołykami z bliskimi osobami zasiadającymi tłumnie przy wspólnym stole, na którym zawsze centralne miejsce zajmuje półmisek z pieczywem. Taka tradycja wspólnego biesiadowania jest bardzo bliska podejściu Pizza Hut, dlatego w kulinarnej podróży po Europie nie mogło zabraknąć Grecji.

Smaki Grecji będą królowały w restauracjach do 11 czerwca.

zdjęcia: materiały PR

Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: ryba po grecku

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

9 grudnia 2016, 18:27