Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Pstrąg przyciąga - przepisy z pstrągiem w roli głównej! Następny artykuł: belVita Owoce Leśne - smaki lata na śniadanie

Jak przyrządzić oliwę smakową?

Aromatyczna oliwa smakowa to świetny dodatek do wielu potraw. Sprawdź, jak zrobić pyszną i zdrową domową oliwę smakową!

Jak zrobić domową oliwę smakową:

  • Składniki muszą być świeże i aromatyczne
  • Butelka i wszystkie składniki powinny być czyste oraz suche
  • Składniki oliwy smakowej muszą być przykryte oliwą
  • Przygotowaną oliwę należy przechowywać dobrze zamkniętą w chłodnym i ciemnym miejscu (najlepiej w lodówce, by uniknąć zepsucia)

Krok 1

Butelkę wyparzyć wrzącą wodą i starannie wytrzeć

Krok 2

Należy przygotować składniki, z jakich można uzyskać oliwę smakową. Istotne jest by wszystkie składniki dokładnie osuszyć – w ten sposób uniknie się zagrożenia powstania bakterii (w samej oliwie nie mają możliwości się rozwinąć, obecność wody to zmienia).

Przepisy na domową oliwę smakową:

Oliwa z czosnkiem i suszonymi pomidorami

Smak czosnku ożywia wszystkie rodzaje potraw... Nadaje się do pizzy, sosów czosnkowych oraz sosów zielonych.

  • Wystarczy obrać kilka ząbków czosnku (im więcej, tym bardziej intensywna – co kto lubi!)
  • Część z nich należy wrzucić, w całości, posiekać bądź rozgnieść.
  • Dorzucić kilka plastrów pokrojonych lub całych suszonych pomidorów
  • Można spróbować oliwy już po tygodniu – jeżeli będzie wystarczająco intensywna można wyjąć trochę czosnku, aby nie przyćmił całkowicie innych smaków; jeśli nie zostawić na kolejnych kilka dni.

W zależności od preferencji, do takiej oliwy można dodać świeże zioła np. tymianek, bazylia czy rozmaryn (po kilka gałązek) lub kapary.

Oliwa z oliwek ze skórką cytrynową

Świeży aromat oraz orzeźwiający smak cytryny i oliwy z oliwek jest znakomitym dressingiem dla małży, skorupiaków, ryb, dań z ryżem, sałatek.

  • Cytrynę umyć w gorącej wodzie i dokładnie osuszyć.
  • Na tarce z drobnymi oczkami zetrzeć skórkę - tylko żółtą część.
  • Szałwię umyć i bardzo dokładnie osuszyć.
  • Do butelki włożyć skórkę cytrynową i szałwię, zalać oliwą. Można dodać kilka kropli octu balsamicznego.
  • Butelkę zamknąć i odstawić na co najmniej 3 tygodnie.

Oliwa z chili

Nadaje potrawom pikanterii. Idealnie pasuje do makaronów, focaccii, bagietki czy chleba.

  • Papryczki chili należy dokładnie umyć, sparzyć wrzątkiem i dobrze osuszyć.
  • Do butelki papryczki można wrzucić w całości, bądź pokroić.
  • Wg uznania można dodać gałązkę oregano i/lub 2-3 ząbki czosnku
  • Zakręcić butelkę, wstrząsnąć i ustawić w ciemnym, chłodnym miejscu na minimum 1 miesiąc.

Smacznego!

zdjęcia: materiały PR

Polecany film

Beata Pawlikowska - pomarańcza śliwka truskawka


An Error Occurred: Internal Server Error

Oops! An Error Occurred

The server returned a "500 Internal Server Error".

Something is broken. Please let us know what you were doing when this error occurred. We will fix it as soon as possible. Sorry for any inconvenience caused.

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

25 kwietnia 2017, 07:05

Nasze propozycje