Poprzedni artykuł: Naczynia kuchenne Fruits oraz tekstylia Apples od Home&You - idealne n... Następny artykuł: Akcesoria kuchenne Fiskars – krajalnica do jabłek, noże i obierak

Domowa tortilla z pastą z suszonych pomidorów – przepis

Organizujesz przyjęcie na świeżym powietrzu? A może planujesz rodzinny piknik? Zaskocz rodzinę i znajomych prostą, a zarazem pyszną przekąską – tortilla z pastą z suszonych pomidorów sprawdzi się jako danie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Sprawdź, jak przygotować domową tortillę!

tortilla

Przepis jest prosty, a wykonanie dania zajmie nam niewiele czasu dzięki czemu będziemy mogli spędzić dłuższą chwilę na odpoczynku w gronie bliskich nam osób.

Składniki:

  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki maki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • ½ szklanki ciepłej wody
  • 250 g. białego, kremowego serka
  • kilka suszonych pomidorów
  • świeże warzywa (sałata, rukola, papryka, ogórek)

Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą. Dodajemy sól i stopniowo dodajemy wodę, cały czas mieszając. Łączymy wszystkie składniki, aż powstanie ciasto. Z kawałków ciasta rozwałkowujemy cienkie placki – tortille. Placki pieczemy z obu stron na suchej patelni, aż się zarumienią.

W czasie smażenia placków, przygotowujemy pastę z suszonych pomidorów. Do blendera wrzucamy biały serek i suszone pomidory a następnie miksujemy na jednolitą masę. Tak przygotowaną pastę, rozsmarowujemy na tortillach. Układamy liście sałaty i rukoli, paski papryki i świeżego ogórka. Całość zwijamy w rulon i kroimy na pół. Aby potrawa ładnie prezentowała się na półmisku, przekrojone na pół tortille owijamy papierem śniadaniowym (np. Jan Niezbędny) i przewiązujemy kolorową rafią.

Smacznego!

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

19 lipca 2018, 22:54

Nasze propozycje