Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Soki owocowe Limena Fresh&Cool Następny artykuł: Ba! Bakaliowe batony od Bakalland

Prawdziwy domowy chleb na zakwasie

Nowości kulinarne, , tagi: przepisy, przepis, chleb, zakwas
Próbowałaś kiedyś prawdziwego, domowego pieczywa? Wykorzystaj przepis na chleb na zakwasie i przekonaj się, jaki jest pyszny!

pieczywo

Zalety domowego chleba

Chrupiąca skórka, aromatyczne wnętrze - domowy chleb to prawdziwa uczta dla podniebienia! Przede wszystkim chleb wypieczony w domu jest zdrową i ekonomiczną alternatywą dla chleba ze sklepu czy piekarni. Wykonany wyłącznie z naturalnych składników, na zakwasie, bez żadnych chemicznych ulepszaczy, dopasowany do indywidualnych upodobań - możesz eksperymentować z różnymi smakami i dodatkami, np. dorzucić do chleba ulubione zioła (rozmaryn, tymianek, majeranek), ziarna słonecznika, suszoną żurawinę, migdały, a nawet - w wersji bardziej kalorycznej – pokruszoną czekoladę.

Jak zrobić zakwas do chleba

Zrobienie zakwasu jest bardzo proste – ale wymaga trochę cierpliwości. Zakwas do chleba robimy z połączenia - w tych samych proporcjach (np. 100g mąki i 100ml wody) - mąki żytniej i letniej wody. Mieszankę należy odstawić w ciepłe miejsce, w którym powinna dojrzewać przez co najmniej 5 dni. Codziennie należy ją przemieszać i ewentualnie dodać kolejne porcje mąki i wody – zachowując te same proporcje.

Przepis na domowy chleb

ciasto

Po 5 dniach, gdy zakwas jest gotowy można przystąpić do pieczenia chleba. Oczywiście zakwasu nie zużywamy całego – część możemy włożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce jako gotowy zaczyn. Do przygotowania około 1 kg bochenka chleba potrzebujemy 350g zakwasu, 100g mąki żytniej razowej (typ 2000), 300g mąki żytniej chlebowej (typ 720), 300g letniej wody, łyżeczkę soli i ulubione dodatki. Mąkę należy przesiać i połączyć z wodą, solą, zakwasem i wybranymi dodatkami. Po dokładnym wyrobieniu ciasta należy je odstawić na kilka godzin do wyrośnięcia, a następnie piec przez około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 230 st. C.

chleb

W przypadku, gdy ręczne wyrobienie chleba sprawia nam trudność, możemy zastanowić się nad maszyną do chleba, która ułatwi przygotowanie domowego pieczywa. Wybór maszyn do pieczenia chleba jest bardzo duży, więc na pewno każdy znajdzie coś dla siebie.

Zobacz przepisy Wizażanek na domowe chlebki.

Próbowałyście kiedyś piec własny chleb? Podzielcie się przepisami i wskazówkami! :)

zdjęcia: 123rf

Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: pascha wielkanocna

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

6 grudnia 2016, 20:55