Poprzedni artykuł: Gdzie zjada się najwięcej kebabów i pizzy? Ciekawe wyniki badań! Następny artykuł: Nowa obsesja kulinarna. Deser, który wygląda jak kropla wody. Prawie b...

Eggspresso, czyli wielkanocny trend wprost z kawiarni

Przygotowanie większości wielkanocnych słodkości wymaga czasu. Perspektywa szybkiego deseru wydaje się więc bardzo kusząca. Przed wami trend prosto z australijskiej kawiarni: eggspresso.

Przygotowanie większości wielkanocnych słodkości wymaga czasu. Perspektywa szybkiego deseru wydaje się więc bardzo kusząca. Przed wami trend prosto z australijskiej kawiarni: eggspresso.

Serwowanie tematycznych napojów w kawiarniach nie jest niczym nowym. Przed Bożym Narodzeniem w świąteczny nastrój można wprowadzić się przykładowo kawą z przyprawami korzennymi. Choć wielkanocne kawy nie cieszą się już taką popularnością, jedna z propozycji australijskiego lokalu wyjątkowo przypadła nam do gustu.

Eggspresso to wielkanocna wariacja na temat klasycznego espresso. Jest to kawa podawana w czekoladowych jajkach, czyli innymi słowy słodsza wersja małej czarnej. Choć niektórzy internauci przygotowywali ją już przed rokiem, trend wypromowała jedna z kawiarni z australijskiego miasta Perth, która kilka dni temu zaprezentowała proces przygotowania takiej kawy na Instagramie.

Podobne słodkie niespodzianki serwuje się klientom w Nowej Zelandii czy w Danii. Eggspresso oczywiście przypadło do gustu internautom, tym bardziej, że jego przygotowanie jest proste jak mało co. Do filiżanki należy włożyć połówki wiadomego pochodzenia czekoladowego jajka, a następnie wlać do nich kawę. Ostateczny efekt zależy więc od jakości espresso. Prawda, że kawa w czekoladowych jajkach to świetny patent na wielkanocny deser?

Czytaj też: Obalamy mity. Czy kawa rzeczywiście szkodzi urodzie?

Fot. Instagram

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

22 lipca 2018, 01:35

Nasze propozycje