Poprzedni artykuł: Chrupiące banany od Bakalland Następny artykuł: Nowość: makarony Pudliszki

Domowa focaccia z suszoną papryką – przepis

Dlaczego papryka powinna być istotnym elementem w naszej diecie? Naukowcy twierdzą, że ma zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy, a także jest znakomitym źródłem witaminy C. Nie musisz wybierać pomiędzy świeżym warzywem, a przyprawą w proszku – postaw na suszoną paprykę Crispy Natural i przygotuj pyszną focaccię!

focaccia

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej;
  • pół łyżeczki soli;
  • 210 ml letniej wody;
  • 7 g drożdży instant;
  • 1 łyżka oliwy z oliwek;
  • 2 łyżki suszonych płatków papryki Crispy Natural;
  • kilka pomidorków koktajlowych;
  • suszona bazylia do posypania.

Przygotowanie: składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne tak aby dało się je lekko rozwałkować przed pieczeniem. Zagniecione ciasto formujemy w kulę, przekładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po godzinie do ciasta trzeba dodać płatki papryki i zagnieść raz jeszcze. Wyrośnięte ciasto należy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a potem rozwałkować lekko na niezbyt cienki placek. Po 20 min. w cieście trzeba zrobić kciukiem wgłębienia i zostawić jeszcze na 10 min. Po tym czasie na ciasto wykładamy przekrojone na pól pomidorki i posypujemy wszystko bazylią. Całość polewamy kilkoma kroplami oliwy i wkładamy do rozgrzanego do 200ºC piekarnika na ok. 20-25min.

Smacznego!

zdjęcia: materiały PR

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

14 sierpnia 2018, 19:24

Nasze propozycje