Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Chrupiące banany od Bakalland Następny artykuł: Nowość: makarony Pudliszki

Domowa focaccia z suszoną papryką – przepis

Dlaczego papryka powinna być istotnym elementem w naszej diecie? Naukowcy twierdzą, że ma zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy, a także jest znakomitym źródłem witaminy C. Nie musisz wybierać pomiędzy świeżym warzywem, a przyprawą w proszku – postaw na suszoną paprykę Crispy Natural i przygotuj pyszną focaccię!

focaccia

Składniki:

  • 350 g mąki pszennej;
  • pół łyżeczki soli;
  • 210 ml letniej wody;
  • 7 g drożdży instant;
  • 1 łyżka oliwy z oliwek;
  • 2 łyżki suszonych płatków papryki Crispy Natural;
  • kilka pomidorków koktajlowych;
  • suszona bazylia do posypania.

Przygotowanie: składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne tak aby dało się je lekko rozwałkować przed pieczeniem. Zagniecione ciasto formujemy w kulę, przekładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po godzinie do ciasta trzeba dodać płatki papryki i zagnieść raz jeszcze. Wyrośnięte ciasto należy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, a potem rozwałkować lekko na niezbyt cienki placek. Po 20 min. w cieście trzeba zrobić kciukiem wgłębienia i zostawić jeszcze na 10 min. Po tym czasie na ciasto wykładamy przekrojone na pól pomidorki i posypujemy wszystko bazylią. Całość polewamy kilkoma kroplami oliwy i wkładamy do rozgrzanego do 200ºC piekarnika na ok. 20-25min.

Smacznego!

zdjęcia: materiały PR

Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: frytki z dyni

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

3 grudnia 2016, 14:50