Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Dodatki do mięs i serów marki Stovit Następny artykuł: Ekologiczny mus z owocu czarnego bzu

Przepis na zimne dni: gotowana kawa

Nowości kulinarne,
,
, tagi: przepisy, sposób na rozgrzanie, przepis, kawa, gotowana kawa, kofeina
Zmarzłaś? Wypróbuj przepis na gotowaną kawę! Rozgrzeje twój organizm, a przy okazji zapewni cudowne doznania smakowe! Wbrew pozorom smakuje zupełnie inaczej niż dobrze nam znana filiżanka małej czarnej. Polecamy!

Dlaczego warto pić gotowaną kawę?

Przepis na kawę gotowaną jest związany z tzw. teorią pięciu przemian, według której należy zadbać o to, aby nie tylko żyć zgodnie z naturą, ale również, aby czerpać energię z tego co jemy i pijemy. Kawa gotowana ma zupełnie inne właściwości od tradycyjnie zaparzanej kawy...

kawa

Gotowana kawa polecana jest zwłaszcza osobom, które po wypiciu parzonej kawy czują się źle – są silnie pobudzone, zaniepokojone, przyspiesza im bicie serca. Gotowany napój, który przygotujemy z takiej samej ilości kawy i wody co tradycyjną małą czarną, będzie zdecydowanie łagodniejszy w smaku, a działanie kawy zupełnie inne niż tej parzonej. Okazuje się, że gotowana kawa pomaga złagodzić ból (zwłaszcza migrenowy), wspomaga przemianę materii, ale przede wszystkim – działa rozgrzewająco.

Jak przygotować gotowaną kawę?

Składniki:

  • szklanka wody;
  • 2 łyżeczki zmielonej kawy;
  • kardamon, cynamon, imbir;
  • łyżeczka niesłodzonego kakao;
  • opcjonalnie: miód.
filiżanka

Wystarczy, że do gotującej się wody dodamy kawę oraz przyprawy: kardamon, cynamon i imbir. Nie zdejmując jej z ognia dodajmy kakao. Tak przygotowaną miksturę należy gotować około 3-5 minut. Zwolennikom słodkiej kawy polecamy dodanie łyżeczki miodu – wtedy napój musi nieco ostygnąć (mieć ok. 40-60 stopni) po to, żeby miód nie stracił swoich właściwości. Jeśli chcemy, by kawa rzeczywiście nas rozgrzała pamiętajmy o tym, żeby nie dodawać do niej mleka.

Jakie są Wasze sposoby na rozgrzanie się w mroźne dni?

zdjęcia: 123rf

Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: omlet grzybowy

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

10 grudnia 2016, 21:36