Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Na jesienne smutki... Czekolada w roli głównej Następny artykuł: Sprawdź, czy wygrałaś urządzenie "smażące powietrzem" Philips Airfryer...

Ile czasu potrzeba na przygotowanie obiadu na parze?

Nowości kulinarne,
,
, tagi: gotowanie na parze, gotowanie na parze przepisy
Największym mitem jest powszechne myślenie, że zdrowe odżywianie i przygotowywanie pełnowartościowych posiłków zajmuje więcej czasu niż tradycyjne gotowanie. Sprawdźcie, ile czasu potrzeba, by przygotować lekki obiad na parze!

warzywa na parze

Gotowanie na parze piersi z kurczaka

W zależności od rozmiaru piersi kurczaka, jej ugotowanie na parze zajmie już od 20 minut. Większy filet warto zatem pokroić na nieco mniejsze kawałki, by skrócić czas gotowania.

Do garnka z wodą wrzucamy ulubione, najlepiej świeże zioła (np. oregano, bazylię, rozmaryn) i gotujemy przez chwilę, by uwolniły swój aromat.

Przed ułożeniem mięsa na sitku garnka do parowania, pierś kurczaka nacieramy przyprawami. Zamiast tradycyjnej soli czy wegety, warto użyć soli ziołowej lub po prostu ulubionych przypraw – ziół prowansalskich, słodkiej albo gorzkiej papryki, czosnku.

Gotowanie ziemniaków na parze

Nieco więcej czasu, co przygotowanie na parze piersi kurczaka, zajmie nam ugotowanie ziemniaków. Jeśli jednak zdecydujemy się nie kroić mięsa na mniejsze kawałki, ziemniaki możemy ułożyć na sitku w tym samym czasie, co pierś kurczaka, gdyż ich gotowanie na parze zajmie ok. 25 minut.

Jak przygotować ziemniaki na parze? Najlepiej potrzebną ilość pokroić w plastry lub paski. Z ziemniakami jako przyprawa świetnie komponuje się rozmaryn lub tymianek. Jeśli chcemy uzyskać bardziej wyrazisty smak, możemy użyć także ostrej papryki. Sól z całą pewnością nie będzie potrzebna – ugotowane na parze ziemniaki zachowają nie tylko właściwości odżywcze, ale także bogactwo smaku, które nie sposób wydobyć przy tradycyjnym gotowaniu w wodzie.

Zobaczcie także, jak ograniczyć sól w diecie

Gotowanie warzyw na parze

Ostatnim elementem, który zwykle najpóźniej trafia na sitko garnka, są pozostałe warzywa. Wyjątek stanowi tutaj seler, na którego przygotowanie potrzeba 25min., por (ok. 30min), fasolka (30min.) czy kolba kukurydzy (ok. 35min.).

Różyczki kalafiora i brokułów, pokrojoną marchewkę, cukinię czy szparagi dokładamy do garnka na 15 minut przed końcem gotowania. W przypadku mrożonych warzyw, czas przygotowania skracamy o 5min.

Jeśli sprawnie przygotujemy wszystkie składniki, ugotowanie obiadu na parze zajmie nam nie więcej niż 45 minut. Zamarynowanie mięsa dzień wcześniej oraz pokrojenie warzyw pozwoli nam dodatkowo skrócić ten czas tak, by po powrocie z pracy cieszyć się obiadem przygotowanym nawet w pół godziny.

Gotujecie obiady na parze? Co najchętniej?

zdjęcia: Fotolia

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: uszka wigilijne


Zobacz także

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

25 stycznia 2017, 02:33

Nasze propozycje