Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Milandia Ogród Smaków - sery twarogowe z mascarpone w plastrach Następny artykuł: Jak zrobić krówki? Poznaj przepis na ciągutki, które zrobisz w domu!

Przepis na gulasz z grzybami i żurawiną

Grzybobranie to twoja pasja? Nie wyobrażasz sobie kuchni bez grzybów? Jeśli kochasz grzyby, wypróbuj przepis na gulasz z grzybami i żurawiną.

Widząc jak wiele osób wrześniową porą wyrusza wraz z pierwszymi promieniami słońca do lasów mogłoby się zdawać, że nic tak nie relaksuje jak wycieczki w poszukiwaniu dorodnych grzybów.

Co zrobić ze zbiorami? Cześć na pewno zostanie przeznaczona do suszenia, a amatorzy przekąsek zrobią grzybki w zalewie. Jednak poza duszonymi maślakami i zupą z kurek można pokombinować w kuchni i wyczarować mniej oczywiste danie. Proponujemy ciekawe połączenie mięsa, grzybów i … bakalii.

Gulasz z grzybami i żurawiną

gulasz z grzybami

Składniki(5-6 porcji):

  • 700-800g szynki wieprzowej;
  • 1 duża biała cebula lub por;
  • garść świeżych lub suszonych borowików i podgrzybków;
  • garść suszonej żurawiny (np. Bakalland);
  • garść suszonych jabłek;
  • olej do smażenia;
  • sól, pieprz, papryka słodka, 2 łyżki mąki.

Wykonanie:

Mięso pokrojone w kostkę oprósz mąką i podsmaż na oleju. Cebulę pokrój w talarki, dodaj do mięsa i wymieszaj. Przypraw do smaku. Dodaj świeże grzyby lub uprzednio namoczone (jeśli są suszone). Podlej szklanką wody i duś pod przykryciem aż mięso zmięknie. Posyp potrawę żurawiną i suszonymi jabłkami i duś przez kolejne kilka minut. Podawaj z kaszą np. pęczakiem.
Smacznego!


Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: łosoś z piekarnika

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

4 grudnia 2016, 01:00