Poprzedni artykuł: Milandia Ogród Smaków - sery twarogowe z mascarpone w plastrach Następny artykuł: Jak zrobić krówki? Poznaj przepis na ciągutki, które zrobisz w domu!

Przepis na gulasz z grzybami i żurawiną

Grzybobranie to twoja pasja? Nie wyobrażasz sobie kuchni bez grzybów? Jeśli kochasz grzyby, wypróbuj przepis na gulasz z grzybami i żurawiną.

Widząc jak wiele osób wrześniową porą wyrusza wraz z pierwszymi promieniami słońca do lasów mogłoby się zdawać, że nic tak nie relaksuje jak wycieczki w poszukiwaniu dorodnych grzybów.

Co zrobić ze zbiorami? Cześć na pewno zostanie przeznaczona do suszenia, a amatorzy przekąsek zrobią grzybki w zalewie. Jednak poza duszonymi maślakami i zupą z kurek można pokombinować w kuchni i wyczarować mniej oczywiste danie. Proponujemy ciekawe połączenie mięsa, grzybów i … bakalii.

Gulasz z grzybami i żurawiną

gulasz z grzybami

Składniki(5-6 porcji):

  • 700-800g szynki wieprzowej;
  • 1 duża biała cebula lub por;
  • garść świeżych lub suszonych borowików i podgrzybków;
  • garść suszonej żurawiny (np. Bakalland);
  • garść suszonych jabłek;
  • olej do smażenia;
  • sól, pieprz, papryka słodka, 2 łyżki mąki.

Wykonanie:

Mięso pokrojone w kostkę oprósz mąką i podsmaż na oleju. Cebulę pokrój w talarki, dodaj do mięsa i wymieszaj. Przypraw do smaku. Dodaj świeże grzyby lub uprzednio namoczone (jeśli są suszone). Podlej szklanką wody i duś pod przykryciem aż mięso zmięknie. Posyp potrawę żurawiną i suszonymi jabłkami i duś przez kolejne kilka minut. Podawaj z kaszą np. pęczakiem.
Smacznego!

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

14 sierpnia 2018, 23:10

Nasze propozycje