Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Serki Almette w owocowym wydaniu Następny artykuł: Soki Hortex w nowych opakowaniach

Jak czytać etykiety na produktach spożywczych?

Nowości kulinarne,
,
, tagi: produkty, etykiety, gda, jak czytać, symbole, dzień konsumenta
15 marca obchodzimy Światowy Dzień Konsumenta. Z tej okazji warto przypomnieć sobie o naszych prawach – zwłaszcza tych, o których zapominamy – mamy prawo znać skład produktu spożywczego, który kupujemy. Jak to zrobić, gdy na etykietach jest mnóstwo tajemniczych oznaczeń i skrótów? Zobacz nasz poradnik, który ułatwi czytanie etykiet.

kobieta

Skład produktu

Wybierając artykuł spożywczy powinniśmy przede wszystkim kierować się jego składem. Pamiętajmy, że niezależnie od tego czy jest to wędlina, ser, jogurt czy ciasteczka – im krótszy skład produktu, tym lepiej (produkt jest mniej przetworzony). Zwracajmy uwagę zwłaszcza na cukier (lub syrop glukozowy), sól czy utwardzone tłuszcze roślinne – powinno ich być najmniej w kupowanym przez nas produkcie.

Cenną informacją jest fakt, iż prawo nakazuje, żeby poszczególne składniki były zapisywane na etykietach malejąco. Jeśli więc kupujemy określony produkt wybierajmy „mniejsze zło”, czyli artykuły spożywcze, w których niezdrowe składniki, jeśli już się znajdują, to na końcu listy.

Co oznacza litera E na etykiecie produktu?

„E” to chemiczny dodatek do żywności, który został uznany przez odpowiednie organy Unii Europejskiej za dozwolony i bezpieczny w użyciu (co oczywiście niekoniecznie oznacza, że jest korzystny dla naszego zdrowia). Lista dodatków „E” jest długa, jednak nie trzeba znać każdego kodu dokładnie – wystarczy poznać odpowiednie przedziały, żeby wiedzieć czy mamy do czynienia z barwnikiem, konserwantem, czy jeszcze innym dodatkiem chemicznym:

  • E100-E199 – barwniki, pigmenty
  • E200-E299 – konserwanty
  • E300-E399 – antyutleniacze
  • E400-E499 – zagęszczacze, emulgatory, stabilizatory i  inne środki zmieniające konsystencję produktów,
  • E500-E599 – regulatory pH, spulchniacze
  • E600-E699 – „ulepszacze” – wzmacniacze smaku i zapachu
  • E900-E1299 – substancje zastępujące cukier
  • E1300-E1451 skrobia modyfikowana

W tym miejscu warto zaznaczyć, że niektóre „E” są niezbędne do produkcji wielu artykułów spożywczych.

butelka mleka

Weźmy na przykład margarynę – bez użycia stabilizatorów niemal niemożliwe jest połączenie wody i tłuszczu, które są niezbędne do jej produkcji. Z kolei konserwanty pozwalają zachować świeżość produktów na dłużej – jest to szczególnie istotne przy importowanych produktach. Choć na straży bezpieczeństwa produktów z chemicznymi dodatkami stoi Unia Europejska, warto pamiętać, że ciągle nie wiadomo jakie skutki dla naszego zdrowia może mieć ich spożywanie w dalszej perspektywie.

Jednak już na dzień dzisiejszy wiemy, że powinniśmy się wystrzegać zwłaszcza barwników i ulepszaczy, które mają na celu jedynie uatrakcyjnić produkt i sprawić, by konsument się na niego skusił.

Termin spożycia

Czytając etykietę produktu spożywczego nie zapominajmy o sprawdzeniu jego daty przydatności. Warto rozróżnić dwie możliwości zapisu terminu spożycia:

  • Zapis: należy spożyć do...”oznacza, że produkty po wskazanym terminie tracą swoją świeżość i nie należy ich spożywać.
  • Zapis „najlepiej spożyć przed...”określa datę minimalnej trwałości, która jest podawana w przypadku trwalszych produktów. Po jej upływie produkt właściwie przechowywany może (ale nie musi) nadawać się do spożycia, jednak jego właściwości (kolor, smak, zapach) mogą odbiegać od tych, które producent gwarantuje do daty określonej na produkcie.

Co to jest GDA?

gda

GDA (z ang. Guideline Daily Amount) to zalecane dzienne spożycie składników odżywczych (przede wszystkim witamin i składników mineralnych), które organizm przeciętnej osoby dorosłej potrzebuje przyswoić z pokarmem w ciągu doby. Z tabeli GDA umieszczonej na produkcie możemy więc dowiedzieć się, w jakim stopniu dany produkt pokrywa nasze zapotrzebowanie na wspomniane składniki.

Często przy tabeli GDA znajduje się również informacja o wartości odżywczej produktu. Wartość odżywcza produktu to przede wszystkim: węglowodany (uważajmy zwłaszcza na cukry proste), tłuszcze (niebezpiecznymi dla zdrowia są tłuszcze nasycone), zawartość sodu w produkcie (dorosły człowiek powinien dziennie spożyć maksymalnie 2g sodu) i liczba kalorii dostarczanych przez dany artykuł spożywczy. Uwaga: zwykle wartości te przeliczone są dla 100g produktu, dlatego zwracajmy uwagę na jego gramaturę i w razie potrzeby pamiętajmy o prawidłowym przeliczeniu danych.

Skąd w produktach biorą się śladowe ilości orzechów?

Sformułowanie, iż dany produkt może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych/glutenu/soi/pszenicy itp. jest cenną informacją dla alergików.

etykieta

Skąd biorą się te „śladowe ilości”? W wielu zakładach produkcyjnych produkuje się więcej niż jeden rodzaj produktu - istnieje więc prawdopodobieństwo, że drobinki tych substancji mogą przedostawać się z jednego produktu na drugi. Co ciekawe, producenci mają prawo użyć tego sformułowania „na wszelki wypadek”, nawet, gdy nie ma pewności, że substancje te rzeczywiście znajdują się w artykule spożywczym.

Czytacie etykiety na produktach?

zdjęcia: 123rf

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: surówka z marchewki


Zobacz także

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

17 stycznia 2017, 22:19

Nasze propozycje