Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Poznaj nowe oblicze kawy Następny artykuł: Życie w ciągłym biegu - kilka porad, jak oszczędzić czas i cieszyć się...

Jak sprawić, aby smażenie było zdrowsze?

Nowości kulinarne,
,
, tagi: Philips, smażenie
Smażenie to prosty i częsty sposób przygotowywania posiłków. Niestety smażenie jest bardzo niekorzystne dla zdrowia, dlatego warto skorzystać z nowoczesnych urządzeń, które zużywają małą ilość tłuszczu lub w ogóle pozwalają z niego zrezygnować. Wypróbuj urządzenie Philips Airfryer, które dzięki wyjątkowej technologii opływu powietrza RapidAir pozwala przygotować posiłki zawierające do 80% mniej tłuszczu niż w przypadku tradycyjnego smażenia .

Smażenie jest najczęstszym, a zarazem najbardziej szkodliwym sposobem przetwarzania mięsa i ryb. Dlaczego? Organizm na skutek odżywiania go dużą ilością produktów smażonychzaczyna gorzej trawić, jest obciążony toksynami i zaczyna tyć, gdyż wartość kaloryczna potraw znacznie przekracza ich pierwotną, planowaną przez naturę wartość. Dodatkowo produkty smażone długo i w wysokiej temperaturze tracą wodę. Stają się przez to mniej odżywcze, a nawet bardziej kaloryczne. Smażenie powoduje też, że ilość składników mineralnych i odżywczych w jedzeniu podsmażanym maleje. - Jedząc cukinie smażoną, do tego krewetki i nawet te popularne smażone ziemniaki spożywamy mniej wartościowych składników niż mogą one nam zaoferować np. po upieczeniu - przykład podaje dietetyczka i ekspertka żywieniowa Philips, Agata Ziemnicka - Łaska.

Ponadto tłuszcz w potrawach smażonych pod wpływem wysokiej temperatury, pary wodnej wydobywającej się z coraz mniej nawodnionego produktu i tlenu wywołuje powstawanie w danym produkcie wolnych rodników. Niezmiernie obciąża to organizm.

Smażyć inaczej

Dlaczego więc tak dużo smażymy? - Smażenie jest proste, zabiera mało czasu, nie wymaga dodatkowych narzędzi, tylko oleju, ewentualnie niesłusznie dodawanego masła… Ale tak naprawdę smażymy nawet nie z wygody, ale dla smaku. Smażenie podnosi niezmiernie mocno smak i intensywność zapachową potrawy. Kolor mięsa, ryb czy warzyw nabiera niemalże czułych pąsów, zapraszając do natychmiastowego spożycia – opowiada Agata Ziemnicka – Łaska.

Co zatem robić by smażyć z jak najmniejszym kosztem zdrowotnym dla organizmu? - Najlepiej nie smażyć – śmieje się Agata Ziemnicka – Łaska, po czym dodaje: - A jeśli już to starać się wybierać naczynia czy narzędzia o jak najlepszej jakościowo tafli, o nieprzywierających właściwościach, żeby ilość tłuszczu konieczna do smażenia na niej była zminimalizowana. Można też skorzystać z rozwiązania rozwoju technologii. Takim rozwiązaniem jest urządzenie Philips Airfryer, w którym można smażyć na niewielkiej ilości tłuszczu lub całkowicie z niego zrezygnować, otrzymując walory smakowe jak przy tradycyjnym smażeniu.

Smacznie i zdrowo z Philips Airfryer

Choć brzmi to niewiarygodnie, w wielofunkcyjnych urządzeniach Philips Airfryer zastosowano wyjątkową technologię RapidAir, która umożliwia smażenie, pieczenie i grillowanie najsmaczniejszych przekąsek i posiłków przy użyciu powietrza. Dzięki temu potrawy są chrupiące na zewnątrz i delikatne w środku, a przy tym zdrowe i lekkostrawne. – Przygotowując posiłki w urządzeniu Airfryer oszczędzamy przede wszystkim nasz żołądek i jelita, a dodatkowo kaloryczność na poziomie tłuszczu jest nieporównywalnie mniejsza - potwierdza dietetyczka i ekspertka żywieniowa Philips, Agata Ziemnicka - Łaska. Przygotowane w urządzeniu Airfryer posiłki, np. ulubione frytki Twojego dziecka, mogą zawierać nawet do 80 % mniej tłuszczu . Do usmażenia 1 kg frytek potrzebujemy 1 łyżki oleju.

Airfryer jest urządzniem wielofunkcyjnym – nie tylko smaży, ale także grilluje i piecze. Airfryer pozwoli Ci na przygotowanie każdego domowego posiłku – od śniadania po kolację. Oprócz chrupiących frytek przygotowanych z łyżką oleju, grillowanego kurczaka czy steka wołowego, z powodzeniem możesz przygotować grillowane warzywa, chipsy z jabłek czy jarmużu lub upiec pyszny sernik. Duża pojemność nowych modeli Airfyer - 1,2 kg wystarcza do przygotowania jedzenia nawet dla 5 osób, przez co zdrowymi posiłkami może cieszyć cała rodzina.

Produkty w dwóch wersjach kolorystycznych (białej i czarnej) są dostępne w sprzedaży w sieci sklepów Mediaexpert oraz na mediaexpert.pl Ich rekomendowane ceny detaliczne wynoszą:
Airfryer HD9240/30 - 1 199 pln
Airfryer HD9240/90 - 1 199 pln

Więcej informacji o produkcie znajdziecie TUTAJ

zdjęcia: materiały PR

Zobacz także

Polecany film

Robert Harna - smażony ryż z warzywami

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

9 grudnia 2016, 20:21