Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Zdrowe smażenie? To możliwe! Oto 7 głównych zasad Następny artykuł: Niespodziewani goście? Przygotuj im... tapenadę z anchois!

Japońskie ciasto podbija internet. Jest naprawdę smaczne i… nie tuczy ;)

Nowości kulinarne,
,
, tagi: ciasta light
Słyszałaś kiedykolwiek o cieście wodnym? Jest przezroczyste i sprężyste jak żelki. Kobiety są nim zachwycone, bo mimo że jest słodkie, wcale nie tuczy.

Japoński deser, który przypomina ogromną kroplę wody, już dużo wcześniej podbił internet. Mniej więcej dwa lata temu zadebiutował w mieście Yamanashi. Ten słodki wynalazek opanował całą Japonię. Teraz jednak jego kształt został zmodyfikowany i przypomina… śpiącego kota. Musimy przyznać, że ciasto wygląda bardzo uroczo :).

Kiedy tylko zdjęcie tego deseru trafiło na popularny serwis społecznościowy, ludzie na całym świecie oszaleli na jego punkcie. Fotografię polubiono aż 24 tys. razy i udostępniono dalej 20 tys. razy.

Wodne ciasto przygotowuje się z wód Alp Japońskich i agaru, czyli substancji żelującej. To naturalny składnik, wytwarzany z krasnorostów. Do tego dodaje się syrop cukrowy (cukrowa melasa), który nadaje deserowi charakterystycznego smaku. W składzie znajdziemy także kinako, czyli prażoną mąkę sojową, która ma bardzo delikatny, lekko wyczuwalny orzechowy smak.

Ten specyficzny deser utrzymuje swoją konsystencję nawet po przekrojeniu, ale… zaczyna się rozpuszczać po około 30 minutach.  

Zdjęcie główne: pinterest.com/pin/494903446532549431

Zobacz także: Ile kalorii ma pluszek surimi?


Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa solianka

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

8 grudnia 2016, 19:17