Poprzedni artykuł: Dlaczego powinnyśmy jeść żółte produkty? I nie chodzi wcale o odchudza... Następny artykuł: Dyniowe brownie - idealny przepis na deszczową sobotę. Poprawia humor!

Mniam... Konfitura z jabłek od Ani Lewandowskiej!

Nowości kulinarne,
,
, tagi: Anna Lewandowska, konfitura
Walczycie o piękną figurę i odmawiacie sobie słodyczy? Skuście się na... konfiturę!

Jabłka królują w większości polskich kuchni. Dlaczego warto je jeść będąc na diecie? Przede wszystkim mają mało kalorii, zawierają błonnik, pektyny, potas, witaminę C, obniżają poziom cholesterolu, wspomagają układ nerwowy, pracę wątroby i jeszcze mogłybyśmy tak długo wymieniać. Jedno jest pewne - warto je jeść.

Anna Lewandowska jest znana z tego, że stawia na zdrowe jedzenie, zatem aż żal nie skorzystać z jej przepisu na konfiturę z jabłek (możecie dodać ją jako wkład do ptysiów!). Zawiera ona cukier, ale... kokosowy! Dlaczego właśnie ten? Ma przede wszystkim niższy indeks glikemiczny od białego cukru, a także zawiera witaminy z grupy B i potas.

Czego będziecie potrzebowały?
Wystarczą 2 kg jabłek, 1 szkl. wody, cukier kokosowy, cynamon, wanilia, pół cytryny, z której należy wycisnąć sok oraz anyż.

Zobaczcie także:  Jak się rozgrzać w zimne dni? Takiej herbaty i kawy jeszcze nie piłyście :)

Najpierw zabieramy się za jabłka, które należy umyć, obrać, usunąć z nich gniazda nasienne, a na koniec pokroić w kostkę. Kolejnym krokiem jest ich zalanie wodą i doprawienie wanilią, anyżem i sokiem z cytryny. Taką mieszankę dusi się przez ok. 15 minut, po czym odlewa wodę i dodaje cukier wedle uznania, a na koniec całość blenduje i dodaje do smaku cynamon. Tak przygotowaną konfiturę należy trzymać w słoiczku w lodówce.

My się przyznajemy, że czasem ulegamy i spożywamy tę konfiturę nawet samą. Jest prosta, tania i baaardzo smaczna. Spróbujecie?

Źródło: hpba.pl

Zobaczcie także:  Warzywne ciasta, które smakują lepiej niż... tabliczka czekolady!

Foto: iStock

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

16 lipca 2018, 18:45

Nasze propozycje