Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Dlaczego powinnyśmy jeść żółte produkty? I nie chodzi wcale o odchudza... Następny artykuł: Dyniowe brownie - idealny przepis na deszczową sobotę. Poprawia humor!

Mniam... Konfitura z jabłek od Ani Lewandowskiej!

Nowości kulinarne,
,
, tagi: Anna Lewandowska, konfitura
Walczycie o piękną figurę i odmawiacie sobie słodyczy? Skuście się na... konfiturę!

Jabłka królują w większości polskich kuchni. Dlaczego warto je jeść będąc na diecie? Przede wszystkim mają mało kalorii, zawierają błonnik, pektyny, potas, witaminę C, obniżają poziom cholesterolu, wspomagają układ nerwowy, pracę wątroby i jeszcze mogłybyśmy tak długo wymieniać. Jedno jest pewne - warto je jeść.

Anna Lewandowska jest znana z tego, że stawia na zdrowe jedzenie, zatem aż żal nie skorzystać z jej przepisu na konfiturę z jabłek. Zawiera ona cukier, ale... kokosowy! Dlaczego właśnie ten? Ma przede wszystkim niższy indeks glikemiczny od białego cukru, a także zawiera witaminy z grupy B i potas.

Czego będziecie potrzebowały?
Wystarczą 2 kg jabłek, 1 szkl. wody, cukier kokosowy, cynamon, wanilia, pół cytryny, z której należy wycisnąć sok oraz anyż.

Zobaczcie także:  Jak się rozgrzać w zimne dni? Takiej herbaty i kawy jeszcze nie piłyście :)

Najpierw zabieramy się za jabłka, które należy umyć, obrać, usunąć z nich gniazda nasienne, a na koniec pokroić w kostkę. Kolejnym krokiem jest ich zalanie wodą i doprawienie wanilią, anyżem i sokiem z cytryny. Taką mieszankę dusi się przez ok. 15 minut, po czym odlewa wodę i dodaje cukier wedle uznania, a na koniec całość blenduje i dodaje do smaku cynamon. Tak przygotowaną konfiturę należy trzymać w słoiczku w lodówce.

My się przyznajemy, że czasem ulegamy i spożywamy tę konfiturę nawet samą. Jest prosta, tania i baaardzo smaczna. Spróbujecie?

Źródło: hpba.pl

Zobaczcie także:  Warzywne ciasta, które smakują lepiej niż... tabliczka czekolady!

Foto: iStock


Zobacz także

Polecany film

Anna Lewandowska: "Zawsze muszę mieć pazur"

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

6 grudnia 2016, 22:55