Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Sałatka z krewetkami i pomidorami - przepis Następny artykuł: Kisiel truskawkowy Emix - bez dodatku cukru

Lassi – indyjska recepta na upalne dni

Słodkie, kwaśne, słone, ostre – różnorodność smaków, jakimi może nas zaskoczyć lassi, jest doprawdy ogromna. Niezależnie od tego, na jaki się zdecydujemy, główna właściwość tego indyjskiego specjału pozostaje jednak niezmienna – wyjątkowo skuteczne gaszenie pragnienia oraz ochłoda w gorące dni.
indyjski napój lassi

Słodkie, kwaśne, słone, ostre – różnorodność smaków, jakimi może nas zaskoczyć lassi, jest doprawdy ogromna. Niezależnie od tego, na jaki się zdecydujemy, główna właściwość tego indyjskiego specjału pozostaje jednak niezmienna – wyjątkowo skuteczne gaszenie pragnienia oraz ochłoda w gorące dni (tutaj zalecany jest wariant z dodatkiem lodu). I choć na pierwszy rzut oka niewiele różni się od naszego kwaśnego mleka czy jogurtu, to przy bliższym poznaniu potrafi naprawdę zadziwić – zarówno jeśli chodzi o smak, jak i działanie.

Tradycyjne indyjskie lassi pochodzi z regionu Pendżabu i przyrządzane jest z jogurtu, wody oraz przypraw (chili lub kumin). Popularność zyskały także słodkie odmiany napoju, w skład których wchodzić może mango, cytryna, truskawki oraz woda różana. Wszystkie składniki mieszane są ze sobą w blenderze, dzięki czemu lassi uzyskuje charakterystyczną, spienioną formę.

A zatem wszystko czego potrzebujemy to jogurt, woda (może być też mleko), przyprawy i ulubione składniki – w proporcjach zależnych od upodobań. Parę sekund w blenderze, kilka kostek lodu… i oryginalne indyjskie lassi gotowe!

Smacznego!


Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: muffinki świąteczne

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

11 grudnia 2016, 11:02