Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Nie wyrzucaj pestki awokado! Nie uwierzysz, co możesz z niej zrobić Następny artykuł: Ćwiczysz? Wypróbuj ten prosty przepis na batoniki proteinowe!

Masz w lodówce ketchup? Możesz zrobić z niego pyszne ciasto! PRZEPIS

Nowości kulinarne,
,
, tagi: ciasto, ciasto ketchupowe
Wiedzieliśmy o tym, że do ciasta można dodawać majonez zamiast oleju dla uzyskania jeszcze lepszego smaku. Ale żeby niemal całe ciasto było zrobione z ketchupu, to jeszcze nie słyszeliśmy.

Tymczasem okazuje się, że może ono nie tylko apetycznie wyglądać, ale również obłędnie smakować. Na portalu Reddit pojawił się na taki smakołyk przepis. Podał go użytkownik Big_Black_Cat, pod którym ukrywa się Greg Nuttle.

Opublikował on najpierw zdjęcie ketchupu znanej amerykańskiej marki. Na jego etykiecie był zapisany dokładny przepis na wykonanie z niego ciasta o nazwie Great Canadian Ketchup Cake. Jeśli kiedykolwiek miałaś okazję słyszeć już tą nazwę, to wcale by nas to nie zdziwiło.

Okazuje się, że przepis istnieje co najmniej od kilku lat. Według zagranicznych mediów, amerykański koncern pierwszy raz ujawnił go w 2009 roku. Miał to być prezent na jego 100. urodziny. Wygląda jednak na to, że niewiele osób czyta etykiety produktów.

Niemniej Greg Nuttle postanowił wypróbować przepis. Okazało się, że jego smak nie jest wcale najgorszy, a wręcz odwrotnie – całkiem smaczny i nietuzinkowy.

Ciasto ketchupowe

Przepis na ciasto ketchupowe

Pełny czas przygotowania ciasta łącznie z upieczeniem go, to koło 1,5 h. Pamiętaj, że potrzebujesz kilku tortownic do wypieczenia biszkoptów.

Składniki:

- 260 g mąki,

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,

- 1 ½ łyżeczki cynamonu,

- ½ łyżeczki imbiru,

- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej,

- 110 ml ketchupu,

- 110 ml wody,

- 2 łyżki czerwonego barwnika spożywczego,

- 330 g miękkiego masła,

- 110 g brązowego cukru,

- 2 jaja,

- 170 g serka Philadelphia,

- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,

- 300 g cukru pudru.

Sposób przygotowania:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st.

2. Pokryj spód tortownic odrobiną oleju i wyłóż dna papierem do pieczenia.

3. Połącz mąkę, proszek do pieczenia, sodę i przyprawy.

4. W osobnej misce wymieszaj ketchup, wodę i barwnik spożywczy.

5. Brązowy cukier i ¾ masła utrzyj mikserem na puszystą masę. W tym samym czasie dodaj ostrożnie po jednym jajku.

6. Cały czas miksując, dodawaj powoli mieszaninę z mąką naprzemiennie z mieszaniną z ketchupem.

7. Wylej ciastem tortownice i wstaw je do piekarnika na 30 min. Po upłynięciu czasu, odstaw je do ostygnięcia.

8. Teraz możesz zająć się kremem, którym przełożysz biszkopty. Połącz ze sobą serek oraz pozostałą część masła. Mieszaj dopóki nie uzyskasz kremowej konsystencji. Stopniowo dodawaj cukier puder. Twoja masa powinna stać teraz bardziej puszysta.

9. Przełóż krem do rękawa cukierniczego.

10. Wyciągnij wszystkie biszkopty z tortownic i każde piętro przekładaj kremem. Pamiętaj, że musi Ci też zostać coś do dekoracji.

Zobacz także: Pyszny przepis na przecier z papryki

zdjęcia: Fotolia

Polecany film

Kladdkaka - szwedzkie ciasto czekoladowe


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

26 marca 2017, 09:29

Nasze propozycje