Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Azjatyckie przysmaki wracają do Lidla Następny artykuł: Kwaśne żelki od HARIBO

Zrób to sama: nachosy!

Nowości kulinarne,
,
, tagi: przepisy, przekąski, przepis, nachos, nachosy, jak zrobić nachosy
Lubisz nachosy? Jeśli tak, koniecznie zobacz nasz przepis na domowe nachos i ciesz się smakiem prawdziwej meksykańskiej kuchni!
tortilla

Nachos to nieodłączny element kuchni meksykańskiej. To przekąska, która najczęściej podawana jest na ciepło z serem żółtym (wyśmienicie sprawdza się też serowe fondue). Jednak nachosy wyśmienicie smakują również z guacamole, meksykańską salsą, dipem czosnkowym a nawet  ketchupem! Jeśli przygotujesz te domowej roboty będą smaczniejsze, zdrowsze i tańsze niż te ze sklepowej półki. Dodatkowo, gwarantujemy z każdej imprezy (czy też wieczoru filmowego) znikną w mgnieniu oka!

Nachos – przepis

Składniki:

  • 4-6 szt. tortilli kukurydzianej lub pszennej (zobacz jak zrobić tortillę);
  • łyżka oleju;
  • przyprawy do smaku (może to być papryka, sól, curry, pieprz, chilli, mieszanka przypraw ty zdecyduj, jak mają smakować nachosy).

Przygotowanie: Każdą tortillę posmaruj po jednej stronie olejem. Dodaj do smaku wybrane przez siebie przyprawy. Układaj tortille jedną na drugiej tak, żeby olej zawsze był na wierzchniej stronie. Kiedy wszystkie będą już odpowiednio przyprawione, przetnij je tak, jak pizzę na 8 części. Jeśli uznasz, że nachos będą za duże z każdej części zrób kilka mniejszych trójkątów.

Przygotowaną przekąskę włóż do piekarnika na blasze wyłożonej papierem pergaminowym (lub na natłuszczonej masłem). I piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut (do czasu, aż nachosy nabiorą złotej barwy). Jeśli nachosy nie będą od razu chrupkie, nie przejmuj się po ostygnięciu na pewno będą chrupiące. Jeśli jednak stwierdzisz, że są za miękkie, możesz włożyć je do piekarnika na 2-3 minuty. Możesz również je zapiec z serem żółtym – pycha!

tortilla

Rada: Szukasz innego sposobu na nachosy? Przygotuj nachos na głębokim oleju (wówczas będą bardziej chrupkie). Skorzystaj z naszego przepisu na tortillę, rozwałkuj ciasto i podziel je na niewielkie trójkąty. Wrzucaj je partiami na rozgrzany olej i smaż do czasu, aż nachosy nabiorą złocistej barwy.

Masz ochotę na nachos z sosem serowym? Serek topiony i kilka plasterków sera żółtego wrzuć do rondelka z odrobiną mleka (dzięki temu ser się nie przypali) i z dowolnymi przyprawami. Naczynie postaw na małym ogniu. Mieszaj sos nieprzerwanie. Kiedy masa będzie jednolita  serowe fondue jest gotowe! :)

Zobacz również przepisy na najlepsze sosy i dipy - idealne do nachosów!

Lubicie nachos? Z czym najbardziej?

zdjęcia: 123rf

Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: ciasto z pigwą

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

10 grudnia 2016, 15:38