Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Oryginalna tajwańska bubble tea Następny artykuł: Czapiłka od The Lorenz Bahlsen Snack-World - emocje w grze!

Menu bez glutenu

Nowości kulinarne, , tagi: diety, dieta bezglutenowa, gluten
'Menu bez glutenu' to certyfikat Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Coraz większa ilość osób dotkniętych celiakią w Polsce stwarza zapotrzebowanie na tworzenie bezglutenowego menu nie tylko w kuchni domowej. Takie oznaczenie pozwoli na wyróżnienie miejsc, w których można zjeść posiłek bezglutenowy.
menu bez glutenu

Inicjatywa 'Menu bez glutenu' powstała z jednej strony, żeby umożliwić chorym na Celiakię bezpieczne zjedzenie posiłku w restauracji, a z drugiej strony zachęcić restauratorów do dokładniejszego przyglądania się składnikom swoich dań i zaoferowania oferty dla każdego, kto stosuje dietę bezglutenową. Problem alergii pokarmowych i nietolerancji glutenu dotyczy coraz częściej nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Zdarza się, że odkrywamy nietolerancję na niektóre pokarmy dosyć późno i jesteśmy zmuszeni do całkowitego zmienienia nawyków żywieniowych. Bez względu na to, czy nie spożywamy zbóż ze względu na nietolerancję, czy własne przyzwyczajenia żywieniowe, ciężko jest znaleźć menu okrojone o tak powszechny składnik jak mąka.

Program obejmuje restauracje i kawiarnie, które wyrażą chęć na dołączenie do niego. Następnie obsługa takich miejsc zostaje odpowiednio przeszkolona w praktycznym zastosowaniu zasad diety bezglutenowej i zobowiązuje się do jej przestrzegania. W zamian lokal otrzymuje prawo umieszczenia na swojej witrynie loga akcji oraz może używać odpowiednich oznaczeń w menu. Informacje o wszystkich restauracjach i kawiarniach, które przystępują do programu zostają umieszczone na stronie internetowej 'Menu bez glutenu', która pełni rolę bazy danych bezpiecznych dla bezglutenowców miejsc.

Przykładowo w Krakowie istnieje jedynie 7 takich miejsc, a jednym z nich jest Ekobistro Papuamu, którego właścicielka, Renata Rusnak uznaje decyzję wystąpienia o certyfikat za naturalną:

Tak naprawdę to nie była trudna decyzja, nasze menu jest w sposób w 90% bezglutenowe, a ja mam tego świadomość, bo prowadząc bistro, które koncentruje się na zdrowych posiłkach, siłą rzeczy trochę się na tym znam. Albo raczej - wiedząc coś o chorobach związanych z żywieniem, prowadzę bistro, które pomaga utrzymać zdrowie. Wystąpiłam o taki certyfikat jak tylko się dowiedziałam o programie. Wydawało się to dość naturalne.”

Akcję rozpoczęło Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej w maju 2011 roku. Od tego czasu certyfikat 'Menu bez glutenu' otrzymało jedynie 30 restauracji i kawiarni. Dołączenie do tej bazy lokali wiąże się z obowiązkiem zapewnienia swoim klientom zdrowego i bezpiecznego dla nich menu zawierającego posiłki pozbawione glutenu.

zdjęcia: materiały PR

Zobacz także

Polecany film

Kulinarny prezent 01 ciastka ryżowe

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

11 grudnia 2016, 07:08