Poprzedni artykuł: Oryginalna tajwańska bubble tea Następny artykuł: Czapiłka od The Lorenz Bahlsen Snack-World - emocje w grze!

Menu bez glutenu

Nowości kulinarne, , tagi: diety, dieta bezglutenowa, gluten
'Menu bez glutenu' to certyfikat Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Coraz większa ilość osób dotkniętych celiakią w Polsce stwarza zapotrzebowanie na tworzenie bezglutenowego menu nie tylko w kuchni domowej. Takie oznaczenie pozwoli na wyróżnienie miejsc, w których można zjeść posiłek bezglutenowy.
menu bez glutenu

Inicjatywa 'Menu bez glutenu' powstała z jednej strony, żeby umożliwić chorym na Celiakię bezpieczne zjedzenie posiłku w restauracji, a z drugiej strony zachęcić restauratorów do dokładniejszego przyglądania się składnikom swoich dań i zaoferowania oferty dla każdego, kto stosuje dietę bezglutenową. Problem alergii pokarmowych i nietolerancji glutenu dotyczy coraz częściej nie tylko dzieci, ale i dorosłych. Zdarza się, że odkrywamy nietolerancję na niektóre pokarmy dosyć późno i jesteśmy zmuszeni do całkowitego zmienienia nawyków żywieniowych. Bez względu na to, czy nie spożywamy zbóż ze względu na nietolerancję, czy własne przyzwyczajenia żywieniowe, ciężko jest znaleźć menu okrojone o tak powszechny składnik jak mąka.

Program obejmuje restauracje i kawiarnie, które wyrażą chęć na dołączenie do niego. Następnie obsługa takich miejsc zostaje odpowiednio przeszkolona w praktycznym zastosowaniu zasad diety bezglutenowej i zobowiązuje się do jej przestrzegania. W zamian lokal otrzymuje prawo umieszczenia na swojej witrynie loga akcji oraz może używać odpowiednich oznaczeń w menu. Informacje o wszystkich restauracjach i kawiarniach, które przystępują do programu zostają umieszczone na stronie internetowej 'Menu bez glutenu', która pełni rolę bazy danych bezpiecznych dla bezglutenowców miejsc.

Przykładowo w Krakowie istnieje jedynie 7 takich miejsc, a jednym z nich jest Ekobistro Papuamu, którego właścicielka, Renata Rusnak uznaje decyzję wystąpienia o certyfikat za naturalną:

Tak naprawdę to nie była trudna decyzja, nasze menu jest w sposób w 90% bezglutenowe, a ja mam tego świadomość, bo prowadząc bistro, które koncentruje się na zdrowych posiłkach, siłą rzeczy trochę się na tym znam. Albo raczej - wiedząc coś o chorobach związanych z żywieniem, prowadzę bistro, które pomaga utrzymać zdrowie. Wystąpiłam o taki certyfikat jak tylko się dowiedziałam o programie. Wydawało się to dość naturalne.”

Akcję rozpoczęło Polskie Stowarzyszenie Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej w maju 2011 roku. Od tego czasu certyfikat 'Menu bez glutenu' otrzymało jedynie 30 restauracji i kawiarni. Dołączenie do tej bazy lokali wiąże się z obowiązkiem zapewnienia swoim klientom zdrowego i bezpiecznego dla nich menu zawierającego posiłki pozbawione glutenu.

zdjęcia: materiały PR

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

23 maja 2018, 06:08

Nasze propozycje