Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Słodki zakątek na zielonym Powiślu Następny artykuł: Poczuj smak wiosny – właściwości herbaty zielonej

Nowa kulinarna obsesja z Hongkongu - tosty z tęczowym serem

Nowości kulinarne,
,
, tagi: trendy kulinarne, tęczowe jedzenie, tęczowe tosty

Też zauważyłyście, że wyznacznikiem tegorocznych trendów kulinarnych nie jest ich wartość odżywcza, ale przede wszystkim fotogeniczność? Patrząc na najnowszą modę można zatęsknić za dietami odchudzającymi.

Azjatki, skłonne do eksperymentów i chłonące wszystkie nowości jak gąbka, chwilowo odłożyły na bok wszelkie obawy o sylwetkę. Ich serca podbiły kolorowe tosty wprowadzone przez sklep KALA Toast działający w dzielnicy Tsuen Wan. Mowa oczywiście o kanapkach z tęczowym serem, które z przyczyn wizualnych stały się hitem Hongkongu i walczą o tytuł najgorętszego trendu kulinarnego bieżącego roku. Subtelny posmak lawendy i pomidora zdają się mieć tu niewielkie znaczenie.

Grillowana przekąska z tęczowym topionym serem podawana jest najczęściej w formie tradycyjnych tostów. Jak podaje jedna z blogerek, obłożona jest ona czterema rodzajami sera (mozzarella, cheddar, ementaler i gruyere). Wbrew pozorom, do uzyskania tęczowego efektu nie potrzeba barwników. Ser jest bowiem aromatyzowany – odpowiednie kolory osiągnięto za pomocą lawendy, bazylii i aromatu pomidorowego, przy czym według recenzentów najbardziej wyczuwalna jest bazylia.

Tosty z tęczowym serem dostępne są wyłącznie w Hongkongu, ale może to i lepiej? Trudno bowiem przypisać im jakiekolwiek zalety poza wizualnymi. Błędem byłoby mówić, że są niskokaloryczne czy zdrowe. Nawet jedna z lokalnych blogerek, która zaalarmowała o nowym trendzie na Instagramie, przyznała, że kanapki są nieco zbyt tłuste, a smak sera – ledwie wyczuwalny. Ostatecznie wybrałybyśmy jednak Raindrop Cake.

Fot. Instagram

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: sałatka z zupki chińskiej


Zobacz także

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

17 stycznia 2017, 10:04

Nasze propozycje