Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Hochland Trio– trzy rodzaje serów w jednym opakowaniu! Następny artykuł: Bita śmietana Śnieżka EMIX – błyskawiczny deser w wersji klasycznej i...

Octy społem – marynowanie grzybów ze smakiem!

Jesień zbliża się nieubłaganie, a wraz z nią czas przygotowywania przetworów z zamkniętymi smakami lata. Jeśli szukasz nowych pomysłów na zalewy, spróbuj aromatyzowanych octów spirytusowych produkowanych przez Wytwórczą Spółdzielnię Pracy „Społem”. Podkreślą smak leśnych rarytasów, a do tego odpowiednio je zakonserwują.

Zgodnie z tradycyjnymi przepisami najlepsze marynaty powstają na bazie octu spirytusowego 10% lub łagodniejszego 6%. Proporcje w przypadku zalewy z octem 10% są proste: na 1 kilo grzybów - szklanka octu, szklanka wody, łyżka soli, łyżka cukru, 5-6 ziaren ziela angielskiego,

Dla wzmocnienia aromatu klasyczny ocet spirytusowy można zastąpić, tym smakowym.

społem

Ciekawą propozycją jest ocet spirytusowy 6% o smaku estragonu lub koperku. Odważnym może posmakować również marynata z dodatkiem octu o smaku czosnkowym.

Przygotowując zalewę na bazie tego łagodniejszego na kilogram grzybów potrzebujemy: 200 ml wody, 300 ml octu, 1,5 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli oraz niezbędne przyprawy. 0-12 ziarenek pieprzu, 3 listki laurowe.

Jak przyrządzić marynatę?

Przez 10-12 minut gotujemy wodę z przyprawami, solą i cukrem, potem wlewamy ocet i doprowadzamy do wrzenia. Nie zapomnijmy o pasteryzowaniu! Półlitrowe słoiki z grzybami należy gotować jeszcze przez ok. 30 minut. Co ważne, pamiętajmy, aby w dodawaniu octu do zalewy zachować umiar - grzyby mocno octowe tracą walory smakowe.

Cena:

  • Ocet spirytusowy 10% – 2,09 zł/ 0,5l
  • Ocet spirytusowy 6% (koperkowy, estragonowy, czosnkowy) – 2,49 zł/ 0,2l
zdjęcia: materiały PR

Zobacz także

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: zupa ogórkowa

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

8 grudnia 2016, 23:05