Poprzedni artykuł: Hochland Trio– trzy rodzaje serów w jednym opakowaniu! Następny artykuł: Bita śmietana Śnieżka EMIX – błyskawiczny deser w wersji klasycznej i...

Octy społem – marynowanie grzybów ze smakiem!

Jesień zbliża się nieubłaganie, a wraz z nią czas przygotowywania przetworów z zamkniętymi smakami lata. Jeśli szukasz nowych pomysłów na zalewy, spróbuj aromatyzowanych octów spirytusowych produkowanych przez Wytwórczą Spółdzielnię Pracy „Społem”. Podkreślą smak leśnych rarytasów, a do tego odpowiednio je zakonserwują.

Zgodnie z tradycyjnymi przepisami najlepsze marynaty powstają na bazie octu spirytusowego 10% lub łagodniejszego 6%. Proporcje w przypadku zalewy z octem 10% są proste: na 1 kilo grzybów - szklanka octu, szklanka wody, łyżka soli, łyżka cukru, 5-6 ziaren ziela angielskiego,

Dla wzmocnienia aromatu klasyczny ocet spirytusowy można zastąpić, tym smakowym.

społem

Ciekawą propozycją jest ocet spirytusowy 6% o smaku estragonu lub koperku. Odważnym może posmakować również marynata z dodatkiem octu o smaku czosnkowym.

Przygotowując zalewę na bazie tego łagodniejszego na kilogram grzybów potrzebujemy: 200 ml wody, 300 ml octu, 1,5 łyżki cukru, 1 łyżeczka soli oraz niezbędne przyprawy. 0-12 ziarenek pieprzu, 3 listki laurowe.

Jak przyrządzić marynatę?

Przez 10-12 minut gotujemy wodę z przyprawami, solą i cukrem, potem wlewamy ocet i doprowadzamy do wrzenia. Nie zapomnijmy o pasteryzowaniu! Półlitrowe słoiki z grzybami należy gotować jeszcze przez ok. 30 minut. Co ważne, pamiętajmy, aby w dodawaniu octu do zalewy zachować umiar - grzyby mocno octowe tracą walory smakowe.

Cena:

  • Ocet spirytusowy 10% – 2,09 zł/ 0,5l
  • Ocet spirytusowy 6% (koperkowy, estragonowy, czosnkowy) – 2,49 zł/ 0,2l
zdjęcia: materiały PR

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

20 lipca 2018, 01:34

Nasze propozycje