Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Akcesoria kuchenne Fiskars – krajalnica do jabłek, noże i obierak Następny artykuł: Spod Lady: Kubek rodem z PRL-u!

Orzechowy sernik na zimno – przepis

Szukasz pomysłu na deser w letni dzień? Wypróbuj przepis na pyszny sernik na zimno z orzechami!

Sernik to chyba jedno z najpopularniejszych ciast. Idealny na każdą okazję – urodziny, święto rodzinne a nawet wesele. To uniwersalne ciasto występuje w tak wielu odmianach, że właściwe trudno znaleźć osoby które nie mają swojej ulubionej wersji.

Póki trwa lato świetnym rozwiązaniem na spotkanie towarzyskie będzie orzeźwiający sernik na zimno. Zazwyczaj przygotowuje się go z serka homogenizowanego ale nie brak zwolenników eksperymentowanie z innymi rodzajami tego głównego składnika.

sernik na zimno

Składniki:

  • 2-3 serków jogurtowych (np. naturalnych, waniliowych)
  • 2 jajka
  • 150g cukru białego
  • ½ tabliczki czekolady (gorzka, mleczna)
  • 1 margaryna
  • 1 opakowanie dobrej jakości orzechów włoskich  (np. Bakalland)
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 opakowanie prażonych migdałów

Przygotowanie:

Na drobnej tarce zetrzeć orzechy włoskie, najlepiej dobrej jakości, jak na przykład Bakalland. Następnie na rozgrzanej patelni roztopić 50g masła, następnie dodać je do wcześniej przygotowanych orzechów. Wszystko dokładnie wymieszać, a uzyskaną masę przelać do formy. Wstawić przygotowany spód ciasta do lodówki. W tym czasie przygotować jajka – oddzielić żółtko od białka. Żółtko wymieszać z serkiem oraz 100g cukru. Białko odstawić na bok. Na patelni roztopić 25 gramów masła, potem dodać do tego czekoladę w kawałkach. Mieszając wszystko podgrzewać na średnim ogniu. Obydwie masy łączymy ze sobą, a następnie miksujemy albo mocno kręcimy łyżką, dopóki powierzchnia nie będzie gładka. Tak przygotowaną masę przelewamy na wcześniej przygotowany spód. Gotowy sernik można jeszcze posypać prażonymi płatkami migdałów.

zdjęcia: materiały PR

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: uszka wigilijne


Zobacz także

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

17 stycznia 2017, 08:05

Nasze propozycje