Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Konkurs Delecta – „Dzióbek i kubek” - wyniki! Następny artykuł: Przepis na sałatkę z awokado, jarmużem i quinoą

Kawa i czekolada – perfekcyjne połączenie na jesień

Nowości kulinarne, , tagi: czekolada, jesień, kawa, lindt
Kawa to nieskończone bogactwo smaków i aromatów, podobnie jak doskonała czekolada Lindt Excellence. Kombinacja tak bogatych i różnorodnych smaków otwiera wiele nowych możliwości i zapewnia nie mniej wyjątkowych doznań.
kobieta z czekoladą

Czekolada Lind Excellence powstała w roku 1989 z inicjatywy jednego z Maîtres Chocolatiers Lindt, którego inspiracja podróżami po świecie i zamiłowaniem do znakomitej kuchni skłoniła do eksperymentów z różnymi rodzajami nasion kakaowca, zawartością kakao i kombinacjami masła kakaowego i cukru w różnych proporcjach. Efektem była tabliczka czekolady 70% Cacao. Jej smak okazał się tak wyrafinowany i długotrwały, a konsystencja tak delikatna, że nazwano ją Lindt Excellence - „doskonałość” to jedyna nazwa pasująca do tabliczki będącej ucieleśnieniem wszystkiego, co może zaoferować najwyższej jakości czekolada.

Począwszy od czasów pierwszej tabliczki, wszystkie dzisiejsze odmiany Lindt Excellence gwarantują wysokiej jakości kakao, aksamitną konsystencję i bogaty aromat. W chwili, gdy kawałek czekolady mięknie w ustach, rozpoczyna się doświadczenie wielowymiarowej, długotrwałej przyjemności i odkrywania bogactwa aromatów. Połączenie wybornej czekolady z kawą owocuje intensyfikacją doznań i wkroczeniem w całkowicie nowy wymiar smaku.

czekolada z kawą

Na październik szwajcarscy Maitres Chocolatiers przygotowali coś specjalnego dla koneserów ciemnej czekolady, a szczególnie czekolady o wysokiej zawartości kakao. Jesienna edycja Excellence oparta jest przede wszystkim na wyśmienitej, gorzkiej czekoladzie. Nowość: Excellence 64% Satin jest kompozycją z czekolady o 64% zawartości kakao, której intensywność złagodzona jest aromatem wanilii Bourbon. 

lindt excellence

Sprawdź propozycje wyjątkowych połączeń czekolady Lindt Excellence z kawą

chili

Excellence Chili Intense z kawą Americano - Doskonała z Burundi Ngozi Murama Americano. Smak tej odmiany kawy ma budowę złożoną, z mocnymi nutami korzeni i tanin. Rezultat parowania jej z Excellence Chili jest zbliżony do ostrej potrawy, której pikantność jest łagodzona bogactwem i misternością czerwonego wina. By wzmóc intensywność doznań, dobrze jest poczekać chwilę aż chili zaznaczy swą ostrość – i wtedy wziąć drugi łyk kawy.

lindt dark excellence

Excellence 85% Cocoa z kawą Latte - Doskonała z Sidamo Blend Latte. W zestawieniu z czekoladą o tak wyraźnie określonym charakterze (głęboka nuta kakao ze szczyptą wanilii) –najlepiej, gdy kawa tej odmiany pita jest jako Latte. Wyczuwalna w niej słodycz pomarańczy bergamoty znakomicie łagodzi intensywność kakao, a pojawiające się w finiszu nuty orzechowe decydują o wrażeniu harmonijnego,okrągłego smaku.

lindt dark excellence

Excellence 70% Cocoa z kawą espresso - Doskonała z Brazil Cerrado Decaf espresso. Najlepiej pić tę kawę jako mocne espresso – doskonale łączy się ona wtedy z ciemną czekoladą o złożonej budowie. Weź kawałek czekolady i kilka razy lekko ją przegryź. Następnie weź łyk kawy i przegryzaj dalej. Poczujesz uwalniane nuty suszonych śliwek, rodzynek i brązowego cukru, które osładzają gorycz kakao, co sprawi niezwykłą przyjemność Twojemu podniebieniu.

lindt

Excellence Sea Salt z kawą espresso - Doskonała z Brazil Cerrado Decaf. Ta odmiana kawy może się pochwalić własnymi nutami ciemnej czekolady, naturalna jest więc harmonia jej smaku z głębokimi tonami kakao właściwymi czekoladzie Lindt. W finiszu lekko wyczuwa się delikatny słony posmak. Najlepszy smak da kawa parzona i pita jako espresso.

orange

Excellence Orange Intense z kawą Americano - O poranku wypróbuj Orange Intense z Bolivia Copacobana Americano. Wyczuwalne w kawie wyraźne cytrusowe nuty(wśród nich pomarańcza, brzoskwinia i mango) budzą w czekoladzie aromaty kandyzowanej pomarańczy i migdałów.

Więcej informacji na temat produktów Lindt znajdziesz na stronie producenta.

materiał sponsorowany

zdjęcia: materiały PR

Zobacz także