Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Nowość! Musztarda sałatkowa Kamis Następny artykuł: Upiecz czekoladowe ciasto buraczkowe z Poltino!

Przepis na pesto z liści rzodkiewki

Nowości kulinarne,
,
, tagi: przepis, pesto, rzodkiewka, liście
Najpopularniejszym pesto jest oczywiście to klasyczne – z bazylii. Ostatnimi czasy popularność zyskuje również pesto z rukoli czy suszonych pomidorów, ale czy słyszeliście już o pesto z liści rzodkiewki? Jeśli nie, koniecznie zobaczcie, jak przygotować ten pyszny sos!

Pesto – do czego?

Pesto to idealny dodatek do makaronów, kanapek (grzanek), serów i mięs (zwłaszcza do kurczaka) a nawet – do sałatek czy naleśników! W zależności od tego, co będzie bazą sosu (rukola, bazylia, rzodkiewka, suszone pomidory, pietruszka), uzyskasz ostry lub delikatny smak, który każdorazowo doskonale podkreśli potrawy swoim aromatem.

sos pesto

Podstawowe składniki pesto

Dzięki dodaniu pesto do potrawy w mig nadasz jej wykwintnego smaku. Jednak musisz pamiętać, że pesto nie tylko łatwo przygotować, ale i...zepsuć. Nadrzędną zasadą udanego przygotowania sosu są świeże składniki. Wśród nich zawsze znajdzie się oliwa z oliwek, baza (bazylia, rzodkiewka, rukola itd.), czosnek, orzechy (piniowe/nerkowca/ziemne), przyprawy, ewentualnie cytryna i ser typu parmezan.

Pamiętajmy, że przygotowanego pesto nie należy podgrzewać – stanie się wówczas gorzkie (dzieje się tak zwłaszcza w przypadku pesto z bazylii). Jeśli nie wykorzystasz całego pesto możesz przechowywać je w lodówce, jednak nie dłużej niż 3 dni.

Pesto z liści rzodkiewki – przepis

Jak smakuje pesto z liści rzodkiewki? Wspaniale! Jest wyraziste w smaku i nieco pikantne. Zachwyci zwłaszcza te osoby, które stawiają na ekologiczną kuchnię, ale nie tylko – docenią je również ci, którzy szukają połączeń niecodziennych smaków i prostoty wykonania. Polecamy! :)

pesto z liści rzodkiewki

Składniki:

  • młode liście rzodkiewki (1 pęczek);
  • ząbek czosnku;
  • sok z cytryny (wedle uznania);
  • oliwa z oliwek (ok. 100ml);
  • garść uprażonych migdałów (można zastąpić je ziarnami słonecznika lub orzeszkami pinii);
  • opcjonalnie: kilka łyżek startego parmezanu;

Przygotowanie: liście rzodkiewki przebierz i dokładnie umyj. Wlej 3/4 części oliwy do blendera. Włóż do niego osuszone liście rzodkiewki i posiekany (lub przeciśnięty przez praskę) czosnek. Dodaj posiekane migdały, parmezan, odrobinę soku z cytryny. Całość powoli miksuj, dodając oliwę wedle uznania. Pamiętaj, żeby konsystencja pesto nie była ani za gęsta, ani zbyt wodnista. Spróbuj i w razie potrzeby dodaj sól/pieprz/sok z cytryny. Twoje pesto jest gotowe!

UWAGA! Do przygotowania pesto najlepiej użyj rzodkiewki, co do której masz pewność, że pochodzi z ekologicznej uprawy – oczywiście najlepsza będzie ta z własnego ogródka ;)

Do czego dodajecie pesto?

zdjęcia: 123rf

Polecany film

Kasia gotuje z Polki pl: jak zrobić omlet


Zobacz także

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

19 stycznia 2017, 03:20

Nasze propozycje