Poprzedni artykuł: Trzy nowe wykwintne smaki lodów Grycan Następny artykuł: Sałatka na upalne dni

Pesto z penne – maksimum smaku, minimum wysiłku!

Śródziemnomorski zielony sos zdobywa coraz większą popularność. Pesto idealnie komponuje się z penne. Lekkie, smaczne i sycące danie na letnie popołudnia dla wszystkich, którzy chcą poczuć smak Włoch we własnej kuchni.

pesto z penne

Składniki na Pesto:

- 100 gram rukoli                

- pestki dyni

- ząbek czosnku

- ½ szklanki oliwy z oliwek

- ½ szklanki startego parmezanu

-  Międzybrodzki Makaron – rurki penne.

 - sól

 - pieprz

Sposób przyrządzania:

Makaron penne ugotować w osolonej wodzie 8 minut. Po odsączeniu warto go skropić odrobiną oleju – nie będzie się kleił i nie będzie pił wody. Rukolę razem z pestkami dyni, czosnkiem, oliwą oraz startym parmezanem należy rozdrobnić blenderem. Sól i pieprz dodajemy dla smaku. Miksujemy, aż uzyskamy konsystencje małych ziarenek. Rurki penne gotujemy na al dente, a następnie odcedzamy. Na koniec mieszkamy nasz makaron razem z sosem pesto.

Smacznego!

zdjęcia: materiały PR

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

26 maja 2018, 22:56

Nasze propozycje