Poprzedni artykuł: Moc czekoladowych słodkości od Wedla na Wielkanoc Następny artykuł: Babcine racuchy z dodatkiem śliwek

Schudnij na lato z czerwoną herbatą!

Czerwona herbata jest coraz częściej obecna w naszym codziennym menu. Ponieważ reguluje przemianę materii, często nazywana jest „niszczycielem tłuszczu”. Ale wsparcie procesu odchudzania to nie jedyna korzyść, jaką daje nam spożywanie tego naparu.

kobieta z centymetrem

Na utratę kilogramów

Składniki zawarte w czerwonej herbacie, takie jak polifenole, witaminy i aminokwasy posiadają właściwości, które w procesie odchudzania odgrywają bardzo ważną rolę. Przyczyniają się bowiem do szybszego rozkładu komórek tłuszczowych oraz ich wydalania wraz z moczem. Oczywiście samo picie herbaty nie przyczyni się do radykalnej zmiany sylwetki, ale w połączeniu ze zbilansowaną dietą, ćwiczeniami i ruchem na świeżym powietrzu, z pewnością pomoże zgubić kilka nadprogramowych kilogramów.

„Ponieważ czerwona herbata atakuje jedynie zbędne pokłady tłuszczu w naszym organizmie, jest prawdziwym sprzymierzeńcem osób odchudzających się. W połączeniu z odpowiednio zbilansowaną dietą oraz ćwiczeniami i aktywnością na świeżym powietrzu w naturalny sposób pomoże im zgubić kilka nadprogramowych kilogramów” – mówi dietetyk Aneta Łańcuchowska z Poradni Dietetycznej „hälsa”, specjalista Big-Active.

Na lepsze krążenie i zdrowe zęby

Czerwona herbata obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. „Korzystne związki zawarte w herbacie zapobiegają utlenianiu się cholesterolu i jego osadzaniu się na ściankach tętnic. Zmniejsza to prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy, która jest najczęstszą przyczyną zawałów serca. Odpowiednie ciśnienie krwi w organizmie gwarantuje natomiast prawidłową pracę układu krwionośnego, dzięki któremu nasze komórki są właściwie natlenione” – mówi dietetyk Aneta Łańcuchowska z Poradni Dietetycznej „hälsa”, specjalista Big-Active.

Dodatkowo czerwona herbata zawiera wiele cennych minerałów, które uzupełniają brakujące pierwiastki w organizmie, jak wapń, mangan i nie tylko.  Jest też źródłem cennego fluoru, który wzmacnia nasze zęby.

Na piękny wygląd skóry i włosów

“Herbata czerwona ze względu na swoje właściwości detoksykacyjne, jak również zawartość cynku, ma niebagatelny wpływ na wygląd naszych włosów i skóry” - mówi dietetyk Aneta Łańcuchowska z Poradni Dietetycznej „hälsa”, specjalista Big-Active.

Odpowiednie nawodnienie organizmu i dostarczenie mu witamin i minerałów, m.in. tych zawartych w herbacie poprawia wygląd cery i dodaje jej blasku. Również producenci suplementów przeciw trądzikowi od dawna wykorzystują jej dobroczynne właściwości.

herbaty big active

Big-Active Pu-Erh to długo leżakujące herbaty o wyjątkowych właściwościach i większej głębi smaku, który złagodzony został owocami cytryny lub grejpfruta. Wyróżnikiem herbat Big-Active jest również ich wysoka jakość, na którą wpływa niezwykle staranny, ręczny proces produkcji i składniki pochodzące prosto z natury. Herbata czerwona Big-Active pochodzi z plantacji w wysokich górach Li Xian tian Qing gdzie panują wyśmienite warunki - czyste powietrze, mikroklimat sprawiają, że herbata jest jedyna w swoim rodzaju.

Wskazówki dotyczące parzenia

Herbatę czerwoną można parzyć kilkukrotnie, najlepiej przez około 3 minuty w wodzie o temperaturze 90 – 100 °C. By wydobyć z niej to, co najlepsze, spokojnie można pozwolić sobie na około 4 – 5 filiżanek dziennie. Warto pić ją bez dodatku cukru, który zwiększa wartość kaloryczną naparu i sprawia, że jest on uboższy w substancje zdrowotne.

Ciekawostka

Nazwa herbat czerwonych pochodzi od miasteczka Pu-erh w chińskiej prowincji Yunnan. To herbata, która jak dobre wino, długo dojrzewa. Zebrane liście, po wstępnej fermentacji leżakują 5-6 lat w ciemnym, wilgotnym miejscu. Zachodzące w tym czasie procesy wpływają na wyjątkową wartość naparu i jego ziemisty smak, który doskonale łagodzi grejpfrutowa nuta. Pu-erh swoje istnienie zawdzięcza przypadkowi.  Pewnego dnia, w czasie powodzi zbiory herbaty zamokły. Przeniesiono je do górskich jaskiń dla wyschnięcia i zapomniano o nich. Znalezione po latach nie zachęcały do konsumpcji, lecz szybko odkryto ich cenne walory.

materiał sponsorowany

zdjęcia: materiały PR

Nasze propozycje