Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Moc czekoladowych słodkości od Wedla na Wielkanoc Następny artykuł: Babcine racuchy z dodatkiem śliwek

Schudnij na lato z czerwoną herbatą!

Czerwona herbata jest coraz częściej obecna w naszym codziennym menu. Ponieważ reguluje przemianę materii, często nazywana jest „niszczycielem tłuszczu”. Ale wsparcie procesu odchudzania to nie jedyna korzyść, jaką daje nam spożywanie tego naparu.

kobieta z centymetrem

Na utratę kilogramów

Składniki zawarte w czerwonej herbacie, takie jak polifenole, witaminy i aminokwasy posiadają właściwości, które w procesie odchudzania odgrywają bardzo ważną rolę. Przyczyniają się bowiem do szybszego rozkładu komórek tłuszczowych oraz ich wydalania wraz z moczem. Oczywiście samo picie herbaty nie przyczyni się do radykalnej zmiany sylwetki, ale w połączeniu ze zbilansowaną dietą, ćwiczeniami i ruchem na świeżym powietrzu, z pewnością pomoże zgubić kilka nadprogramowych kilogramów.

„Ponieważ czerwona herbata atakuje jedynie zbędne pokłady tłuszczu w naszym organizmie, jest prawdziwym sprzymierzeńcem osób odchudzających się. W połączeniu z odpowiednio zbilansowaną dietą oraz ćwiczeniami i aktywnością na świeżym powietrzu w naturalny sposób pomoże im zgubić kilka nadprogramowych kilogramów” – mówi dietetyk Aneta Łańcuchowska z Poradni Dietetycznej „hälsa”, specjalista Big-Active.

Na lepsze krążenie i zdrowe zęby

Czerwona herbata obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. „Korzystne związki zawarte w herbacie zapobiegają utlenianiu się cholesterolu i jego osadzaniu się na ściankach tętnic. Zmniejsza to prawdopodobieństwo wystąpienia miażdżycy, która jest najczęstszą przyczyną zawałów serca. Odpowiednie ciśnienie krwi w organizmie gwarantuje natomiast prawidłową pracę układu krwionośnego, dzięki któremu nasze komórki są właściwie natlenione” – mówi dietetyk Aneta Łańcuchowska z Poradni Dietetycznej „hälsa”, specjalista Big-Active.

Dodatkowo czerwona herbata zawiera wiele cennych minerałów, które uzupełniają brakujące pierwiastki w organizmie, jak wapń, mangan i nie tylko.  Jest też źródłem cennego fluoru, który wzmacnia nasze zęby.

Na piękny wygląd skóry i włosów

“Herbata czerwona ze względu na swoje właściwości detoksykacyjne, jak również zawartość cynku, ma niebagatelny wpływ na wygląd naszych włosów i skóry” - mówi dietetyk Aneta Łańcuchowska z Poradni Dietetycznej „hälsa”, specjalista Big-Active.

Odpowiednie nawodnienie organizmu i dostarczenie mu witamin i minerałów, m.in. tych zawartych w herbacie poprawia wygląd cery i dodaje jej blasku. Również producenci suplementów przeciw trądzikowi od dawna wykorzystują jej dobroczynne właściwości.

herbaty big active

Big-Active Pu-Erh to długo leżakujące herbaty o wyjątkowych właściwościach i większej głębi smaku, który złagodzony został owocami cytryny lub grejpfruta. Wyróżnikiem herbat Big-Active jest również ich wysoka jakość, na którą wpływa niezwykle staranny, ręczny proces produkcji i składniki pochodzące prosto z natury. Herbata czerwona Big-Active pochodzi z plantacji w wysokich górach Li Xian tian Qing gdzie panują wyśmienite warunki - czyste powietrze, mikroklimat sprawiają, że herbata jest jedyna w swoim rodzaju.

Wskazówki dotyczące parzenia

Herbatę czerwoną można parzyć kilkukrotnie, najlepiej przez około 3 minuty w wodzie o temperaturze 90 – 100 °C. By wydobyć z niej to, co najlepsze, spokojnie można pozwolić sobie na około 4 – 5 filiżanek dziennie. Warto pić ją bez dodatku cukru, który zwiększa wartość kaloryczną naparu i sprawia, że jest on uboższy w substancje zdrowotne.

Ciekawostka

Nazwa herbat czerwonych pochodzi od miasteczka Pu-erh w chińskiej prowincji Yunnan. To herbata, która jak dobre wino, długo dojrzewa. Zebrane liście, po wstępnej fermentacji leżakują 5-6 lat w ciemnym, wilgotnym miejscu. Zachodzące w tym czasie procesy wpływają na wyjątkową wartość naparu i jego ziemisty smak, który doskonale łagodzi grejpfrutowa nuta. Pu-erh swoje istnienie zawdzięcza przypadkowi.  Pewnego dnia, w czasie powodzi zbiory herbaty zamokły. Przeniesiono je do górskich jaskiń dla wyschnięcia i zapomniano o nich. Znalezione po latach nie zachęcały do konsumpcji, lecz szybko odkryto ich cenne walory.

materiał sponsorowany

zdjęcia: materiały PR

Zobacz także