Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Prosty przepis na zdrową wersję chleba, który możesz jeść Następny artykuł: Szarlotka sypana - najprostszy przepis na świecie

Proste przepisy na dietetyczne frytki

Nowości kulinarne,
,
, tagi: fit frytki, frytki z batatów, frytki z marchewki, dietetyczne frytki
Starasz się prowadzić zdrowy tryb życia? Lipcowe grille z przyjaciółmi lub wakacje z opcją all inclusive pozostawiły po sobie niechcianą pamiątkę w postaci dodatkowych centymetrów w talii? Na szczęście dieta nie musi być pasmem cierpienia i wyrzeczeń!

Są osoby, które nie wyobrażają sobie życia bez czekolady i pączków. Inne podczas kuracji odchudzającej spoglądają tęsknym wzrokiem w stronę popularnych sieci fast-foodów lub próbują przekonać otoczenie, że „ziemniak to warzywo, więc frytki są zdrowe". Cóż… Z pewnością mogą takie być. Wystarczy, że przygotujesz je w nieco mniej tradycyjny sposób, używając do tego celu odpowiednich składników.

Frytki z naszych przepisów zachwycają smakiem oraz chrupkością, a przy tym na pewno nie zrujnują twojej figury. Spróbuj sama!

Frytki z batatów

Składniki:

- 2 bataty

- łyżka oliwy z oliwek

- łyżeczka ziół prowansalskich

- łyżeczka bazylii

- szczypta chilli

- szczypta soli

Bataty porządnie umyć lub obrać, a następnie pokroić w słupki. Umieścić w miseczce i wymieszać z oliwą oraz przyprawami. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie rozłożyć frytki i piec ok. 30-40 minut (w zależności od grubości frytek).

Frytki z buraków i selera

Składniki:

- burak

- seler

- olej rzepakowy

- tymianek

- sól i pieprz

- ostra papryka

Warzywa obrać i pokroić na podłużne kawałki. Do miski wlać niewielką ilość oleju (na jedno średniej wielkości warzywo wystarczy łyżka). Dodać przyprawy i wymieszać. Wrzucić frytki z selera i dokładnie obtoczyć je w mieszaninie. Następnie przełożyć na wyłożoną papierem lub folią aluminiową blaszkę do pieczenia i powtórzyć wszystkie czynności z burakiem. Blachę wstawić do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i piec ok. 20-25 minut.

Frytki z marchewki

Składniki:

- 4 duże marchewki

- łyżeczka tymianku

- łyżeczka ziół prowansalskich

- 2 łyżki oleju (opcjonalnie: można go wymieszać z 2 łyżeczkami soku z cytryny)

Marchewki obrać i pokroić na grubsze paski (ok. 1-1,5 cm). Umieścić w misce i wymieszać z olejem oraz przyprawami. Następnie ułożyć na blaszce i piec ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

 

Pieczone frytki z ziemniaków

Składniki:

- ok. 700 g ziemniaków

- 3 łyżeczki suszonego oregano

- 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek

- sól i pieprz

Ziemniaki obrać, opłukać i osuszyć. Pokroić w słupki, włożyć do dużej miski, oprószyć solą, pieprzem i suszonym oregano. Polać oliwą i dokładnie wysmarować nią ziemniaki. Ułożyć na dużej blaszce jedną warstwą, zachowując odstępy pomiędzy poszczególnymi frytkami. Piec ok. 20 minut w 240 stopniach, po upływie połowy czasu przemieszać.

 

Oczywiście, możecie dowolnie modyfikować powyższe przepisy, eksperymentując z ulubionymi przyprawami. Aby frytki były jeszcze smaczniejsze, polecam podać je z sosem czosnkowym.

Sos czosnkowy

Składniki:

- 100g gęstego jogurtu

- ząbek czosnku

- zioła prowansalskie

- sól, odrobina pieprzu i szczypta cukru

Jogurt wymieszaj z rozgniecionym czosnkiem oraz innymi przyprawami.

Smacznego! :)

Autor: Alicja Skibińska

Zobacz także: Dieta oczyszczająca według Michała Tombaka

zdjęcia: Fotolia

Sprawdzone przez Wizażanki produkty na rozstępy

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: jak zrobić naleśniki (ZAJAWKA)


Zobacz także

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

20 stycznia 2017, 21:18

Nasze propozycje