Poprzedni artykuł: Prosty przepis na zdrową wersję chleba, który możesz jeść Następny artykuł: Szarlotka sypana - najprostszy przepis na świecie

Proste przepisy na dietetyczne frytki

Nowości kulinarne,
,
, tagi: fit frytki, frytki z batatów, frytki z marchewki, dietetyczne frytki
Starasz się prowadzić zdrowy tryb życia? Lipcowe grille z przyjaciółmi lub wakacje z opcją all inclusive pozostawiły po sobie niechcianą pamiątkę w postaci dodatkowych centymetrów w talii? Na szczęście dieta nie musi być pasmem cierpienia i wyrzeczeń!

Są osoby, które nie wyobrażają sobie życia bez czekolady i pączków. Inne podczas kuracji odchudzającej spoglądają tęsknym wzrokiem w stronę popularnych sieci fast-foodów lub próbują przekonać otoczenie, że „ziemniak to warzywo, więc frytki są zdrowe". Cóż… Z pewnością mogą takie być. Wystarczy, że przygotujesz je w nieco mniej tradycyjny sposób, używając do tego celu odpowiednich składników.

Frytki z naszych przepisów zachwycają smakiem oraz chrupkością, a przy tym na pewno nie zrujnują twojej figury. Spróbuj sama!

Frytki z batatów

Składniki:

- 2 bataty

- łyżka oliwy z oliwek

- łyżeczka ziół prowansalskich

- łyżeczka bazylii

- szczypta chilli

- szczypta soli

Bataty porządnie umyć lub obrać, a następnie pokroić w słupki. Umieścić w miseczce i wymieszać z oliwą oraz przyprawami. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 stopni. Na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia równomiernie rozłożyć frytki i piec ok. 30-40 minut (w zależności od grubości frytek).

Frytki z buraków i selera

Składniki:

- burak

- seler

- olej rzepakowy

- tymianek

- sól i pieprz

- ostra papryka

Warzywa obrać i pokroić na podłużne kawałki. Do miski wlać niewielką ilość oleju (na jedno średniej wielkości warzywo wystarczy łyżka). Dodać przyprawy i wymieszać. Wrzucić frytki z selera i dokładnie obtoczyć je w mieszaninie. Następnie przełożyć na wyłożoną papierem lub folią aluminiową blaszkę do pieczenia i powtórzyć wszystkie czynności z burakiem. Blachę wstawić do nagrzanego do temperatury 180 stopni piekarnika i piec ok. 20-25 minut.

Frytki z marchewki

Składniki:

- 4 duże marchewki

- łyżeczka tymianku

- łyżeczka ziół prowansalskich

- 2 łyżki oleju (opcjonalnie: można go wymieszać z 2 łyżeczkami soku z cytryny)

Marchewki obrać i pokroić na grubsze paski (ok. 1-1,5 cm). Umieścić w misce i wymieszać z olejem oraz przyprawami. Następnie ułożyć na blaszce i piec ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

 

Pieczone frytki z ziemniaków

Składniki:

- ok. 700 g ziemniaków

- 3 łyżeczki suszonego oregano

- 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek

- sól i pieprz

Ziemniaki obrać, opłukać i osuszyć. Pokroić w słupki, włożyć do dużej miski, oprószyć solą, pieprzem i suszonym oregano. Polać oliwą i dokładnie wysmarować nią ziemniaki. Ułożyć na dużej blaszce jedną warstwą, zachowując odstępy pomiędzy poszczególnymi frytkami. Piec ok. 20 minut w 240 stopniach, po upływie połowy czasu przemieszać.

 

Oczywiście, możecie dowolnie modyfikować powyższe przepisy, eksperymentując z ulubionymi przyprawami. Aby frytki były jeszcze smaczniejsze, polecam podać je z sosem czosnkowym.

Sos czosnkowy

Składniki:

- 100g gęstego jogurtu

- ząbek czosnku

- zioła prowansalskie

- sól, odrobina pieprzu i szczypta cukru

Jogurt wymieszaj z rozgniecionym czosnkiem oraz innymi przyprawami.

Smacznego! :)

Autor: Alicja Skibińska

Zobacz także: Dieta oczyszczająca według Michała Tombaka

zdjęcia: Fotolia

Sprawdzone przez Wizażanki produkty na rozstępy

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

16 października 2018, 09:46

Nasze propozycje