Poprzedni artykuł: 5 pomysłów na wegańskie śniadania Następny artykuł: Proste przepisy na dietetyczne frytki

Prosty przepis na zdrową wersję chleba, który możesz jeść

Nowości kulinarne,
,
, tagi: chleb bezglutenowy, bez glutenu, chleb z kaszy
Czy są tu osoby, które nie przepadają za chlebem? Jeśli tak, to ogromnie im zazdroszczę! Ja kocham chlebek – biały, ciemny, bułki, bułeczki, bagietki itd. itp. Od dawna już jadłam ciemny chleb, pełnoziarnisty. Nie zmienia to faktu, że i po nim czułam się ciężka i napuchnięta. Chleb nie jest dla mnie i myślę, że wiele z Was ma podobne odczucia. Spokojnie, mam dla Was doskonałą alternatywę.

Od lat nie mieszkam z mamą, ale często ją odwiedzam. Podczas ostatniej wizyty byłam ogromnie zaskoczona. A wszystko dlatego, że mama, która zawsze odżywiała się zdrowo, teraz przeszła samą siebie. W lodówce znalazłam zdrową zupę, sałatkę, danie do podgrzania (kalafior curry), surówkę i pastę z ciecierzycy. Już sobie wyobraziłam, jak to ostatnie pałaszuję z pysznym chlebem razowym. Okazało się jednak, że nic takiego nie znalazłam w kuchni mamy. W szafce pod piekarnikiem ukazał mi się za to… chleb z kaszy jaglanej. Pomyślicie „fuj”? Ja też tak miałam. Dopóki nie spróbowałam.

Chleb nie zawiera w sobie glutenu, cukru ani drożdży. Jest zwarty, bardzo łatwo się kroi i naprawdę dobrze smakuje. Oczywiście nie ma się co łudzić, że jest pyszniutkim, rozpływającym się w ustach pieczywkiem z chrupiącą skórką. Z dobrą pastą do chleba (którą można zastąpić oczywiście ulubionymi dodatkami do kanapek) i warzywami (ogórek małosolny, oj tak!) tworzy naprawdę smaczną kompozycję. No i o wiele zdrowszą.

Jak zrobić taki chlebek?  Potrzebne nam będą:

- 2 szklanki kaszy jaglanej

- 7 łyżek mąki bezglutenowej (kukurydziana, jaglana, ziemniaczana)

- łyżeczka soli (najlepiej himalajskiej, jest zdrowsza!)

- opcjonalnie dla zdrowia 2 łyżki siemienia lnianego

- 50 ml oleju

Kaszę gotujemy (najpierw lekko podprażamy, potem gotujemy w 6 szklankach wody, czekamy aż kasza wchłonie wodę) i potem mieszamy z wszystkimi składnikami. Zachęcam też do dodania ulubionych ziół – oregano, bazylii albo mojej ulubionej papryki wędzonej! Wszystko wymieszaj i lekko zblenduj (nie na gładko, ale trochę warto tę masę potraktować mikserem), wylej do formy (polecam silikonowe) i piecz ok. 30 minut w 180 stopniach (nagrzany piekarnik). To wszystko. Po wystygnięciu zjedz z ulubioną pastą do chleba. I nie zapomnij o dużej ilości warzyw. Aż ślinka cieknie! :)

Zobacz także:  5 pomysłów na genialne wegańskie śniadania

Polecany film


Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

20 października 2018, 12:32

Nasze propozycje