Logowanie
Logowanie. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Przypomnij hasło
Rejestracja
Płeć: *

Administratorem danych osobowych jest Edipresse Polska SA z siedzibą przy ul. Wiejskiej 19 w Warszawie. Dane będą przetwarzane w celu świadczenia usług za pomocą portalu oraz w celach marketingowych zgodnie z zakresem udzielonych powyżej zgód.

Osoba podająca dane ma prawo dostępu do treści swoich danych oraz ich poprawiania. Podanie danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne. Dane mogą być udostępnione innym podmiotom z grupy kapitałowej Edipresse Polska SA.

Rejestracja. Proszę czekać
Nie możesz się zalogować? Przypomnij hasło
Masz już konto? Zaloguj się!
Odzyskiwanie utraconego hasła
Odzyskiwanie utraconego hasła. Proszę czekać
Nie posiadasz jeszcze konta? Zarejestruj się!
Masz już konto? Zaloguj się!

Poprzedni artykuł: Wizażanki przetestowały ekspresy Tassimo Następny artykuł: Sól himalajska Kotányi

Przekąska z kurczaka na Karnawał

Szukasz pomysłu na szybkie i smaczne przekąski, idealne na karnawałową imprezę? Skorzystaj z przepisu na racuszki z kurczaka z papryką, borowikami, pomidorami i boczkiem podawane z sosem ziołowym.
przekąska z kurczaka

Przepis polecany przez Konrada Mirka, Kulinarnego Ambasadora marki Kurczak Zagrodowy z Podlasia – Drosed.

Składniki dla 4 osób:

  • 3 piersi z kurczaka zagrodowego pokrojone w paski
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól, pieprz do smaku

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki wody gazowanej (ew. proszku do pieczenia)
  • 1 jajko
  • sól do smaku
  • 80 g ugotowanych, pokrojonych w paski borowików
  • 4 plastry wędzonego boczku pokrojonego w paski
  • ½ cebuli pokrojonej w piórka
  • ½ oczyszczonej, czerwonej papryki pokrojonej w paski
  • 2 łyżki pokrojonych w paski suszonych pomidorów
  • 1 mały pęczek posiekanej pietruszki
  • oliwa z oliwek do smażenia

Kurczaka zamarynować w oliwie, czosnku, tymianku, soli i pieprzu, a następnie odstawić do lodówki. W tym czasie przygotować ciasto naleśnikowe. Jeśli nie będzie wystarczająco gęste, dodać odrobinę mąki. Borowiki podsmażyć razem z boczkiem oraz cebulą i wystudzić. Kurczaka wyjąć z marynaty i dodać do niego grzyby z boczkiem i cebulą, paprykę, pomidory suszone, posiekaną pietruszkę oraz taką ilość ciasta naleśnikowego, która połączy wszystkie składniki. Z tak przygotowanego ciasta smażyć racuszki, rumieniąc je z dwóch stron na złoty kolor. Jeszcze ciepłe podawać z pieczonymi ziemniakami oraz sosem ziołowym lub kwaśną śmietaną.

Smacznego!

zdjęcia: materiały PR

Polecany film

Kasia gotuje z Polki.pl: babka na Boże Narodzenie


Zobacz także

Komentarze

Ładowanie komentarzy...

Dodaj komentarz

Użytkownik niezalogowany

17 stycznia 2017, 08:02

Nasze propozycje